A Maldív-szigetek nem engedi be az izraeli állampolgárokat az országba

A Maldív-szigetek kormánya bejelentette, hogy nem engedik be az izraeli állampolgárokat az országba. Ez a döntés a gázai háború június 2-i eseményeinek fényében született meg. A tilalom az izraeli útlevéllel rendelkező látogatókra, beleértve a kettős állampolgársággal rendelkező izraelieket is vonatkozik.

A Maldív-szigetek hivatalos álláspontja szerint a beutazási tilalom az izraeli állampolgárokra vonatkozik, és ez közvetlenül kapcsolódik a gázai konfliktushoz. A tilalom bevezetésének pontos okairól vagy a végrehajtás részleteiről azonban nem szolgáltatnak további információt. A luxus üdülőhelyeiről és fehér homokos strandjairól ismert indiai-óceáni szigetország elnöki hivatala vasárnap tette közzé a bejelentést, amely szerint a kabinet döntése tartalmazza a szükséges törvények módosítását, és egy albizottság létrehozásáról is döntöttek, amely felügyeli ezeket az erőfeszítéseket.

A beutazási tilalom hírére az izraeli külügyminisztérium azt ajánlotta az izraelieknek, hogy ne utazzanak most a Maldív-szigetekre. „A már az országban tartózkodó izraeli állampolgároknak ajánlott megfontolniuk a távozást, mert ha bármilyen okból bajba kerülnek, nehéz lesz segítséget nyújtani” – áll a minisztérium közleményében.

Az idei év első négy hónapjában összesen 528 izraeli állampolgár látogatott a Maldív-szigetekre, ami jelentős visszaesés a 2023-as év azonos időszakában mért 4644-hez képest. A Maldív-szigetek lakosságának 99 százaléka iszlám vallású, az ország az 1990-es évek elején oldotta fel az izraeli turistákra vonatkozó korábbi beutazási tilalmat, és csak 2010-ben kezdték el helyreállítani a diplomáciai kapcsolataikat Izraellel. A normalizálási kísérletek azonban meghiúsultak, miután Mohamed Nasheed akkori elnököt 2012 februárjában megbuktatták.

A Maldív-szigetek elnöke, Mohamed Muizzu különmegbízottat nevezett ki a palesztin szükségletek felmérésére és adománygyűjtési kampány indítására. Mindez azután történt, hogy a hétvégén több tízezer tüntető gyűlt össze Tel-Avivban, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök lemondását és a túszok azonnali szabadon bocsátását követelje. Becslések szerint 120 ezer ember vonult az utcára, hogy felszólítsa a kormánykoalíciót a Joe Biden amerikai elnök által pénteken felvázolt tűzszüneti megállapodás elfogadására. A megállapodás értelmében a Hamász a túszokat szabadon engedné, cserébe az izraeli csapatok kivonulnának a Gázai övezetből.

Eközben Izrael kiterjesztette offenzíváját a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városára. Az országot egyre több kritika éri, mivel a Hamász elleni közel nyolc hónapja tartó háborúja rengeteg áldozatot követelt már.