Google számítóközpontjának hőjével fűtik majd a várost Finnországban

A Google bejelentette, hogy Finnországban, a Finn-öböl partján fekvő Hamina városában található adatközpontjuk hőjével fogják fűteni a várost. Ez lesz az első ilyen jellegű külső hőhasznosítási projekt a világon.

A vállalat a Haminan Energiával együttműködve indítja el a projektet, amelynek célja a környezeti lábnyom csökkentése és a helyi otthonok, valamint vállalkozások melegellátásának biztosítása. A Google Hamina adatközpontja jelenleg 97%-ban szénmentes energiával működik, így a visszanyert hő is 97%-ban szén-dioxid-mentes lesz. A Haminan Energia szerint ez a hőmennyiség a helyi távfűtési hálózat éves hőigényének 80%-át képes fedezni.

A Google tervei szerint a finnországi adatközpontból származó hőt átirányítják a Hamina távfűtési hálózatához, amely ingyenesen biztosítja majd a hőt a helyi háztartásoknak, iskoláknak és közszolgáltató épületeknek.

Ilari Soosalu, Hamina polgármestere szerint a város és a Google közötti kapcsolat hosszú és sikeres múltra tekint vissza, és a vállalat példaként szolgál a fenntarthatóságra törekvő cégek számára. Soosalu polgármester büszke arra, hogy városuk lehet a Google finnországi szülővárosa.

A Google haminai adatközpontjának hőjét eddig helyben hasznosították az irodák és épületek fűtésére, de a jövő évtől kezdve a meleg hőmérsékletet visszanyerik a távfűtési hálózat energiahatékonyságának és szén-dioxid-kibocsátási lábnyomának optimalizálása érdekében. A vállalat célja, hogy 2030-ra elérje a nettó nulla kibocsátást minden tevékenységében és értékláncában.

A projekt támogatja Finnország hosszú távú elkötelezettségét a környezeti fenntarthatóság és a technológiai innováció mellett, és közelebb visz a Google által kitűzött nettó nulla kibocsátási cél eléréséhez.

A technológiai fejlődés más területeken is megmutatkozik, például az Android Auto esetében, amely valószínűleg hamarosan sokkal több alkalmazást fog támogatni, így nem csak a vezetőt, hanem minden utast célba vesz. Az Android Auto jelenleg csak az okostelefon és a meglévő fedélzeti rendszer párosítására szolgál, de a jövőben jelentősen bővülhet az alkalmazások választéka. A Google már teszteli a játékok lejátszását és a webböngészők használatát a jármű saját képernyőjén az Android Automotive béta verziójában, és ezek a funkciók "hamarosan" elérhetővé válhatnak az Android Auto alatt is. Az Android Automotive a következő verzióban több képernyőt is támogat majd a járműben, ami különösen a hátsó ülésen utazó gyerekek számára lehet fontos, akik így a hosszú utakon is szórakoztató multimédiás tartalmakhoz férhetnek hozzá.