Google Készülékkereső-hálózat hamarosan Magyarországon

Napokon belül Magyarországon is elérhetővé válik a Google új Készülékkereső-hálózata, amely lehetővé teszi az internetre nem csatlakozó eszközök helyzetének meghatározását.

A Google április 8-án indította el az Egyesült Államokban és Kanadában a Find My Device szolgáltatás továbbfejlesztett verzióját, amely már offline eszközök megtalálására is képes, hasonlóan az Apple Lokátor alkalmazásához. A hálózat több mint egymilliárd Android 9 vagy újabb operációs rendszert futtató eszköz segítségével lokalizálja az eltűnt készülékeket. A magyar felhasználókat a Google június első hétvégéjén kezdte értesíteni a funkció hamarosan történő bevezetéséről. A Készülékkereső-hálózat segítségével a felhasználók offline állapotban lévő eszközeiket is megtalálhatják, valamint a Gyors párosítást használó kompatibilis tartozékokat is nyomon követhetik.

A Készülékkereső technológiájának alapja a Bluetooth Low Energy (BLE) megoldás, amelynek segítségével az eszközök jelet bocsátanak ki, amit más, kompatibilis eszközök érzékelnek. Az így összegyűjtött adatok titkosítva kerülnek fel a felhőbe, és a szolgáltatás segítségével térképen is megjeleníthető az eszközök helyzete. A Google frissítése lehetővé teszi, hogy a mobilok offline módban is megtalálhatók legyenek, és a Pixel 8 és Pixel 8 Pro okostelefonok esetében még akkor is látható lesz a helyzetük, ha a készülékek ki vannak kapcsolva vagy lemerült az akkumulátoruk.

A Készülékkereső szolgáltatás nem csak a Google által gyártott eszközökkel kompatibilis, hanem egyre több más gyártó termékével is. Májustól a Chipolo és Pebblebee nyomkövetők, az év további részében pedig a Jio, az eufy és a Motorola által gyártott eszközök is nyomon követhetők lesznek a Google hálózatán keresztül. Emellett olyan fülhallgatók is lekövethetők lesznek, mint a JBL Tour Pro 2, a JBL Tour One M2 vagy a Sony WH-1000XM5. A kompatibilis eszközök listája a jövőben várhatóan tovább bővül. Az elhagyott eszközök jelét befogó készülék helyadatait végpontok közötti titkosítás védi, és beállíthatók lesznek olyan privát helyszínek, ahol a készülékkeresés nem fog működni.

Az Apple is beépítette ezt a funkciót az iOS 17.5 frissítésbe, így az almás eszközök is képesek lesznek jelezni, ha egy ismeretlen, de a Készülékkereső-hálózattal kompatibilis eszköz mozog a felhasználóval együtt.