A Google Chrome hamarosan búcsút int a régi bővítményeknek

Minden régebbi, nem frissített bővítménynek hamarosan vége a Google Chrome böngészőben, ami különösen a reklámblokkolókat érintheti.

A Google Chrome böngésző egy nagy változáson megy keresztül, amely a Manifest V3 bővítményplatformra történő átállást jelenti. Ez a lépés azt eredményezi, hogy számos régebbi, nem fejlesztett Chrome-bővítmény eltűnik a kínálatból, illetve használhatatlanná válik.

A legújabb információk szerint a még Manifest V2-re épülő bővítmények 2025 elejére válnak használhatatlanná, de az átállás fokozatosan fog végbemenni. A felhasználók először 2023 júniusától találkozhatnak figyelmeztetéssel a bővítmények oldalán (chrome://extensions), amely tájékoztatja őket arról, hogy a V2-re épülő kiegészítőik támogatása hamarosan megszűnik.

Ezen bővítmények nem lesznek kiemelten szerepeltetve a Chrome áruház kínálatában, és ezután kezdődik meg a régi bővítményplatformra épülő kiterjesztések fokozatos kivezetése. A Google nem közölte a pontos időpontot, de megerősítette, hogy a folyamat mindenkit érint majd 2025 elejéig.

Azok számára, akiket érint a változás, van egy kis megnyugtató hír: a bővítmények nem válnak azonnal használhatatlanná, hanem először csak kikapcsolásra kerülnek a böngészőben, és egy ideig még visszaállíthatók lesznek egy kapcsoló segítségével. Idővel azonban ez a lehetőség is megszűnik, és a felhasználóknak új, Manifest V3-ra épülő bővítmények után kell nézniük.

: 9to5Google