A Netflix új sorozata, a Geek Girl tabukat döntöget

A Netflix új sorozata, a Geek Girl, merész témákat feszeget, és olyan tabukat érint, amelyeket a legtöbb tinisorozat kerül. A főszereplő, Harriet karaktere, akit Emily Carey alakít, autista, és a sorozat a divat világába kalauzolja el a nézőket.

Emily Carey, aki a Trónok harca előzményszériájában, a Sárkányok házában Alicent Hightower karakterét formálta meg, a Netflix új sorozatában tér vissza a képernyőre. A Geek Girl május 30-án debütált, és első ránézésre egy Gossip Girl-klónnak tűnhet, de a sorozat merészen beleássa magát olyan tabutémákba, amelyeket más tinisorozatok kerülnek. Harriet karaktere nem csak autizmusa miatt lóg ki a sorból, hanem a sportórákon való részvétel képtelensége és strébersége miatt is célponttá válik osztálytársai körében.

Emily Carey, aki maga is autista, meggyőzően alakítja a popkultúra iránt rajongó, de visszahúzódó Harrietet, akit a Geek Girl-regénysorozat írója, Holly Smale saját magáról mintázott. A sorozat egy tündérmesei fordulattal kezdődik, amikor Harriet, a londoni divathétre kirándulva, belebotlik egy ügynökbe, Wilburbe (Emmanuel Imani), aki felfedezi őt a modellkedés világában.

A Geek Girl nem rejti véka alá a bullying súlyos témáját sem, és a sorozatban a nézők láthatják, milyen kegyetlenül bánnak Harriet karakterével az osztálytársai. A sorozat karakterei kissé fekete-fehérnek tűnhetnek, ami a Disney-hatásnak köszönhető, de reménykedünk, hogy a gonoszok a végén megkapják méltó büntetésüket.

A Geek Girl epizódjai mindössze 30 percesek, ami könnyed szórakozást nyújt a nézőknek, és elkerüli a túlzottan szappanoperás hatást. A sorozat képi világa tipikusan netflixes, néha olcsó hatású és homályos, ami különösen egy divatiparról szóló történet esetében sajnálatos.

A Geek Girl hasonló témákat érint, mint a Netflix korábbi sorozata, az Atypical, amely az autistákkal és spektrumon élőkkel foglalkozott. A Geek Girl egy picit könnyedebb hangvételű, de ugyanezt a célt szolgálja, és a családi jeleneteknél, valamint a bullying bemutatásánál hagyja maga mögött a felszínességet. Harriet karaktere otthon elfogadást és támogatást kap, és barátokat is talál, mint például Nat (Rochelle Harrington), aki nem irigykedik rá, amikor Harrietet előbb fedezik fel, mint őt.

A Geek Girl végül is egy építő jellegű történet, amely bemutatja, hogyan válhat egy autista lány sikeres szupermodellé. A sorozatot bárkinek ajánlhatjuk, aki könnyed szórakozásra vágyik.

6,5/10

A Geek Girl szinkronnal és magyar felirattal nézhető meg a Netflixen.