A kerület, amelyben az ellenzék öngóljával győzhet a Fidesz

Újpest, Zugló és a 15. kerület, azaz Rákospalota-Pestújhely-Újpalota jelenlegi ellenzéki vezetésű kerületek, ahol a Fidesz–KDNP jelöltjei a választók bizalmáért küzdenek. A legnagyobb izgalmakat a 14. kerület ígéri, ahol az ellenzéki belső konfliktusok miatt kérdéses, hogy Horváth Csaba megőrizheti-e pozícióját Zugló élén.

A fővárosi kerületek helyzetét bemutató sorozatunk első részében a 4., a 14. és a 15. kerületet vizsgáljuk meg. Zuglóban az ellenzéki pártok belső nézeteltérései miatt a Fidesz–KDNP jelöltje, Borbély Ádám előnybe kerülhet. A Momentum polgármesterjelöltjének, Rózsa Andrásnak a plakátjait a Fővárosi Közterület-fenntartó munkatársai leszedték, ami jól példázza a választási küzdelem hevét.

Horváth Csaba elveszítette az LMP és a Momentum támogatását, és csak az MSZP-vel kötött megállapodás révén kapott támogatást a Demokratikus Koalíciótól. Az előválasztás lehetőségét elutasítva, a Momentum és a Szikra Mozgalom egyszerű megállapodásával döntöttek az ellenzéki jelölt személyéről. A Medián május végi felmérése szerint Rózsa András, a Momentum jelöltje vezeti a versenyt a teljes mintában mért 28%-os, míg Borbély Ádám 24%-os támogatottságot érhet el, Horváth Csaba pedig csak 19%-on áll. A választani tudó biztos szavazók körében Rózsa 37%-os, Borbély 31%-os, Horváth pedig 23%-os támogatottságot kapott.

Újpesten Déri Tibor, a regnáló ellenzéki polgármester kilépett a Momentumból és nem indul újra. Az ellenzéki pártok Trippon Norbertet, a DK-s alpolgármestert támogatják, de a helyzetet bonyolítja Nagy Dávid, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt jelöltje, aki a vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottság visszásságaira hívta fel a figyelmet.

A 15. kerületben Cserdiné Németh Angéla, a hivatalban lévő polgármester a Demokratikus Koalíció, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a Jobbik közös jelöltje. Ő került a figyelem középpontjába, amikor egy idős nő kilakoltatását próbálták megakadályozni civil aktivisták, de a polgármester ragaszkodott a kilakoltatáshoz. A Fidesz a rendszerváltás óta csak egyszer tudott győzni a 15. kerületben, így itt Cserdiné Németh Angéla győzelme várható.

A zuglóiak elégedetlensége is megmutatkozik abban, hogy a megkérdezettek 79 százaléka biztosan, 12 százaléka valószínűleg elmenne szavazni, ami magas részvételre utal és vezetésváltó hangulatot jelez. Az EP-választásról szóló kérdésben érdekes eredmény született, Zuglóban Magyar Péter új pártja, a Tisza már beérte népszerűségben a Fideszt, mindkét párt 24 százalékon áll, míg a DK-MSZP-Párbeszéd listája 13 százalékon következik. Rózsa András ismertsége azonban alacsony, mindössze a válaszadók 29 százaléka nevezte meg, és támogatóinak csupán 47 százaléka hiszi azt, hogy nyerhet, a biztos szavazók között pedig mindössze 15 százaléknyian vannak ezzel így. Ezzel szemben Horváth támogatóinak 72 százaléka hisz a regnáló polgármester győzelmében, a biztos szavazók körében pedig 39 százaléknyian tartják győzelemre esélyesnek.