A Csang-o–6 sikeres holdra szállása videón

A Kínai Nemzeti Űrügynökség közzétett egy videót, amely a Csang-o–6 nevű holdszonda sikeres leszállását mutatja be a Hold túlsó oldalán. A felvételt a szonda fedélzetén lévő kamerák rögzítették, és az űrügynökség egy animációt is készített, amely szemlélteti a leszállás folyamatát kívülről[^24.hu].

A Csang-o–6 küldetése kiemelkedő jelentőséggel bír, hiszen amennyiben sikerrel jár, ez lesz az első alkalom, hogy mintát hoznak vissza a Hold távolabbi oldaláról a Földre[^24.hu]. A leszállóegység a következő napokban körülbelül 2 kilogramm kőzetmintát készül begyűjteni, egy fúró és egy mechanikus kar segítségével[^24.hu]. A leszállás pekingi idő szerint 6 óra 23 perckor történt a Hold déli sarkának Aitken-medence nevű hatalmas kráterben.

A küldetés célja, hogy mintákat hozzanak vissza a Holdról, amelyek betekintést nyújthatnak a kevésbé kutatott régió és a Hold relatíve jobban ismert oldala közötti különbségekbe. A leszállóegységnek egy mechanikus kar és egy fúró segítségével mintegy két nap alatt legfeljebb 2 kilogrammnyi felszíni és földalatti anyagot kell összegyűjtenie.

A leszállóegység tetején lévő felszállóegység ezután egy fém vákuumtartályban visszaviszi a mintákat egy másik, a Hold körül keringő modulba. A konténert egy visszatérő kapszulába helyezik át, amely június 25-e körül tér vissza a Földre a kínai Belső-Mongólia sivatagjában.

A Hold túlsó oldalára irányuló küldetések nehezebbek, a kommunikáció fenntartásához egy átjátszó műholdra is szükség van. A terep is zordabb, kevesebb a sík terület, ahol le lehet szállni.

A kínai Hold-program része az Egyesült Államokkal – amely még mindig vezető szerepet tölt be az űrkutatásban – és másokkal, köztük Japánnal és Indiával folytatott növekvő versengésnek. Kína saját űrállomást állított Föld körüli pályára, és rendszeresen küld oda legénységet.