A készpénzfelvétel költségei jelentősen megemelkedtek

Az Azénpénzem.hu adatai alapján, ha valaki ma az átlagbért szeretné készpénzben felvenni ATM-ből, akkor évente akár 100 ezer forint feletti költséggel is számolhat, ami tíz évvel ezelőtt még ingyenes volt.

2013 novemberében a parlament elfogadta a "pénzügyi rezsicsökkentés" szabályait, amelyek értelmében 2014 februárjától a banki ügyfelek díjmentesen vehetnek fel havi 150 ezer forintot, legfeljebb két részletben. Ez a lépés a kormány által bevezetett tranzakciós illeték hatására vált szükségessé. Az ingyenesen felvehető összeg bevezetésekor nagyjából az akkori nettó átlagkeresetnek felelt meg, amely a KSH adatai szerint 2013-ban 151118 forint volt. Azonban 2021 első negyedévében a nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 414,3 ezer forintra, a kedvezményeket is figyelembe véve 428,8 ezer forintra emelkedett. A medián bruttó értéke is csaknem elérte az 500 ezer forintot.

A jelenlegi helyzetben, ha valaki az átlagbért kívánja ATM-ből felvenni, havonta átlagosan 8,6 ezer forintot kell fizetnie, ami éves szinten meghaladja a 100 ezer forintot. A nyilatkozat mellett történő készpénzfelvétel költsége is majdnem 4000 forint havonta, még ha az ügyfél a legkedvezőbb megoldást, vagyis a saját bankjának ATM-jét választja is. Így az éves költség közel 50 ezer forintra rúghat.

A számlavezetési díjak és a bankkártyákért fizetendő összegek növekedése tovább növeli a költségeket, amelyeket még nem is vettünk figyelembe a fenti számítások során. Különösen magas költségekkel járhat, ha valaki csak a szükséges minimum összeget veszi fel. Több bank alkalmaz minimum- vagy fix díjat, amelyet minden esetben felszámítanak, függetlenül az ügylet nagyságától. Például az OTP idegen ATM használata esetén 1581 forintot számít fel, ami 10 ezer forint felvételekor közel 16 százalékos költséget jelent. A Raiffeisen Mindennapok számlájánál még a saját ATM használata esetén is 8,8 százalék, míg a CIB-nél ez az arány 12,2 százalék. Az összeg növekedésével a költséghányad mértéke csökken.