AMD: Új szupergyors AI-chip a láthatáron

Az AMD hétfőn bejelentette, hogy a következő két évben tovább fejleszti mesterséges intelligencia processzorait, ezzel pedig kihívást intéz az iparágat vezető Nvidia felé. A tajpeji Computex technológiai kiállításon Lisa Su, az AMD vezérigazgatója bemutatta az MI325X chipet, amelyet kifejezetten a generatív mesterséges intelligenciával elvégzett feladatok számára fejlesztettek ki, és amelynek piaci bevezetése 2024 negyedik negyedévére várható.

A generatív mesterséges intelligenciaprogramok fejlesztéséért folyó versenyben egyre nagyobb igény mutatkozik az AI-adatközpontokban használt fejlett chipekre. Az AMD, amelynek székhelye Kalifornia Santa Clara városában található, versenyre kel az AI félvezetők piacán mintegy 80%-os részesedéssel rendelkező Nvidiával.

Az Nvidia a befektetőknek tavaly jelezte, hogy éves kiadási ciklusra tér át, és az AMD is követi ezt a gyakorlatot. "A mesterséges intelligencia kiemelt prioritás a vállalatunk számára, és ennek érdekében minden belső fejlesztési kapacitásunkat mozgósítottuk" – nyilatkozta Su, hangsúlyozva, hogy a mesterséges intelligencia vált az első számú prioritásukká.

Az AMD továbbá bemutatta az MI350 chipsorozatot, amely az új chiparchitektúrára épül és 2025-ben kerülhet piacra, valamint a 2026-ban érkező MI400-as sorozatot, amely a "Next" nevű architektúrán fog alapulni. Az MI350 várhatóan 35-ször jobb teljesítményt nyújt majd a generatív AI-válaszok kiszámításában, mint a jelenleg elérhető MI300-as sorozat.

Az AMD a 2024-es évre körülbelül 4 milliárd dolláros AI-chip-értékesítést prognosztizál, ami 500 millió dollárral haladja meg a korábbi becsléseket.