A 2023-as év tőzsdei nyertesei és vesztesei

Ahogy haladunk az évben, egyre világosabbá válik, hogy mely befektetések hozták a legnagyobb nyereséget és okozták a legnagyobb veszteségeket. A részvénypiacok lendülete az év elejéhez képest csökkent, míg a nyersanyagpiaci befektetések erősek maradtak.

A tőzsdék év eleji menetelése az elmúlt hónapokban megállt, és több vezető részvényindex a március végi, április eleji szintek közelében áll. Az Egyesült Államokban a kamatcsökkentési várakozások elhalasztása, a makacs inflációs számok és az erős gazdasági adatok hatására a tőkepiacokon kevesebb változás figyelhető meg.

A nyersanyagpiacokon azonban továbbra is jelentős hozamokat lehetett elérni. A CRB nyersanyagindex 12,5 százalékos erősödése megelőzte a legtöbb vezető részvényindexet. Az ezüst ára idén már 27 százalékkal nőtt, az amerikai földgázé pedig 21,8 százalékkal emelkedett. Ezzel szemben a részvényindexek, mint például a DAX, az S&P 500 és a Nasdaq is erősödtek májusban, bár kevésbé látványos mértékben.

Az ezüst kiemelkedő teljesítménye a relatív alulértékeltségének, a geopolitikai konfliktusok miatt növekvő menedékeszköz-szerepének, a várt kamatcsökkentésnek és a zöld átállás miatt növekvő ipari felhasználásnak köszönhető. Az ezüst árfolyama a történelmi csúcstól még kimondottan messze jár, miközben az arany soha nem látott szinteken jár jelenleg.

A részvényindexek között az argentin piac áll az élen, bár az országban az infláció éves szinten közel 290 százalékos volt. A japán részvényindexek is jól teljesítettek, köszönhetően az erős vállalati eredményeknek, a befektetőbarát szabályozási változásoknak, a gyengülő jennek és a külföldi tőkebeáramlásnak. Az amerikai S&P 500 pedig 2 százalékponttal múlta felül az európai Stoxx 600-at, de egyes európai országok, mint például Hollandia, Olaszország, Spanyolország és Magyarország részvényindexei még ennél is jobban teljesítettek.

A magyar tőzsdén a Nyomda részvényei kiemelkedően teljesítettek, miután a Concorde jelentősen megemelte a célárát a kiugró 2023-as jelentés után. A Magyar Telekom részvényei is jól szerepeltek, az inflációkövető díjkorrekció, a költségkontroll és a csökkenő energiaköltségek miatt várható profitnövekedés révén.

A dollár erősödött a világ vezető devizáival szemben, a dollárindex (DXY) az év eleji lokális mélyponttól 3,4 százalékkal magasabbra került. A jen gyengülése a jelentős kamatkülönbözet miatt következett be, míg a svájci frank gyengülését a svájci központi bank kamatcsökkentése okozta.

Az év elején a kriptoeszközök ralija volt a figyelem középpontjában, különösen az új amerikai spot bitcoin ETF-ek elfogadása és a bitcoin felezése miatt. Azonban jelentős különbségek voltak az egyes kriptovaluták teljesítménye között.

: Forrás: article-1 : Forrás: article-2