Zelenszkij európai körútja és a nemzetközi politika legújabb fejleményei

Az Európai Unió vámokat vetett ki az Oroszországból és Belaruszból származó gabonatermékekre, míg az elektromos autók terén Kína elleni intézkedések várhatók. Donald Trump volt amerikai elnököt bűnösnek találták, és Zelenszkij ukrán elnök európai látogatásán jelentős támogatást kapott.

Az Európai Unió lépéseket tett az orosz és belarusz gabonatermékek ellen, vámokat vetve ki rájuk, miután az Európa Tanács jelezte, hogy Moszkva jogellenesen sajátított el nagy mennyiségű gabonát Ukrajna megszállt területein. Az intézkedés eredményeképpen gyakorlatilag megállíthatja ezen termékek behozatalát az EU-ba. Magyarország ezen szavazáson tartózkodott. Az Európai Bizottság szubvencióellenes vizsgálatot folytat a kínai elektromos autók importja kapcsán, amely július elején zárulhat le, és amelynek eredményeként vámokat vezethetnek be.

Peking eközben egy új, 47,5 milliárd dolláros állami félvezető-beruházási alapot hozott létre.

Donald Trump volt amerikai elnököt a New York-i esküdtszék bűnösnek találta a vádakban, amelyek üzleti iratok meghamisításával és hallgatási pénz kifizetésével kapcsolatosak. A büntetés még nem ismert, de szakértők szerint börtönbüntetés is lehetséges, bár pénzbírság valószínűbb. A döntés július 11-én várható.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök európai körútja során Spanyolországban és Portugáliában is támogatást kapott. Spanyolország több mint egymilliárd euró értékű katonai támogatást ígért, míg Portugália 126 millió eurós segítséget nyújt 2024-ben. Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter szerint Lengyelország katonai csapatokat vezényelhet Ukrajnába, de a részleteket nem tárta fel.

Joe Biden amerikai elnök engedélyezte, hogy Ukrajna amerikai fegyverekkel csapást mérjen Oroszország területére, de csak Harkiv környékén. Hat NATO tagállam – Litvánia, Lettország, Észtország, Lengyelország, Finnország és Norvégia – pedig "drónfalat" épít a határaik erősítésére Oroszországgal szemben.