Dalmát faluban súlyos vízhiány

Dalmáciában, egy kisvárosban már napok óta víz nélkül élnek a lakosok, ami aggodalmat keltett a turizmusra nézve. Sevid, a Split környéki település, nem csatlakozik a fővezetékre, és a vízvezetékhálózat kiépítéséért házanként kétezer eurót kérnek a helyiektől, ami felháborodást váltott ki. A Frankfurter Rundschau riportja szerint az "Adria egyik gyöngyszemének" tartott Sevidben súlyos vízellátási gondok vannak.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a kristálytiszta tengerrel és védett öblökkel rendelkező Sevidben a helyiek már több mint egy hete vezetékes víz nélkül élnek. Az emeletes házakban és a domboldalon épült lakásokban kiszáradtak a csapok, és a helyi vízművek kezdetben nem is válaszoltak a lakosság panaszaira.

„A helyzet elviselhetetlen” – panaszolta egy sevidi lakos, és egy másik helybeli hozzátette, hogy kétségbeesettek, mivel a számláikat ki kell fizetniük, de ha nincs víz, nincs kihez fordulniuk.

Vízhiány és a turizmus

A vízhiány nem új jelenség Sevidben, ahol a lakosság egy része esővizet tárol tartályokban, de aszályos nyár esetén nem lesz vízutánpótlás. Tavaly tartályhajókkal szállították a vizet, de ha a helyi vízgyűjtők kiürülnek, a szükséges mennyiséget már a hajók sem pótolhatják. A turisták életét is megkeseríti a vízvezeték és az ivóvíz hiánya.

„Tavaly voltunk Sevidben. Annyira megtetszett, hogy visszatérnénk” – írta egy nő a település közösségi felületén, de a vízminőség miatt elgondolkodott a visszatérésen. A helyiek egy része palackozott víz vásárlását javasolja, míg mások szerint a Rogoznicából érkező tartálykocsis víz iható és nem igényel szűrést.

Infrastruktúra és lakosság

Sevid jelenleg sem kapcsolódik a térség vízvezeték-hálózatához, és a településnek 160 állandó lakosa van, de az idényben a turisták száma meghaladja az 1400-at. A vízhiány évtizedes probléma, és csaknem másfél év kell a 11 kilométeres vezeték kiépítéséhez.

(Borítókép: Sevid, Horvátország 2018. augusztusában. Fotó: Shutterstock)