Rekordhőség Indiában: választási biztosok halála

Az indiai általános választásokat követően több választási alkalmazott is életét vesztette a hőguta következtében, miközben az országban rekordhőmérsékletet mértek. Az Indiai Meteorológiai Szolgálat szerint Balliában a hőmérséklet elérte a 61 fokot.

Az indiai választások utolsó napjait különösen megnehezítette az országot sújtó hőhullám, amely halálos áldozatokat is követelt. Az Al Jazeera jelentése szerint Uttar Pradesh államban legalább 33 választási alkalmazott vesztette életét hőguta miatt. A halálesetek között biztonsági őrök és közegészségügyi személyzet is voltak. Az elhunytak családjai 1,5 millió rúpia, azaz körülbelül 6,5 millió forint értékű kártérítést kapnak.

Ballia városában egy szavazópolgár is hőgutát kapott a szavazósorban állva, és kórházba szállítása után halottnak nyilvánították. Jhansi városában a hőmérséklet szombaton 46,9 fokra emelkedett, míg Biharban és Odishában további halálesetek történtek, amelyek száma még növekedhet.

A jelentések szerint az éghajlatváltozás hatására a hőhullámok egyre hosszabbak, gyakoribbak és intenzívebbek lesznek Indiában. A Hindustan Times információi szerint szombaton országszerte összesen 58 ember vesztette életét a hőség következtében.

A választások eredményét illetően, az exit pollok szerint Narendra Modi miniszterelnök harmadszor is győzedelmeskedhet, és jelentős többséget szerezhet az indiai parlament alsóházában. A választások hét szakaszból álltak, és szombat este értek véget, majdnem egymilliárd indiai állampolgár regisztrált a szavazásra. A szavazatokat kedden számolják össze, és a végeredményt várhatóan még aznap közzéteszik.