Káosz várható az EU határainál októbertől

Franciaországban polgári zavargásoktól tartanak az új uniós beléptetési rendszer bevezetése kapcsán, amely októbertől kötelezővé teszi a biometrikus azonosítást a nem EU-állampolgárok számára.

Az új rendszer értelmében a nem EU-állampolgárok, így a britek is, csak biometrikus azonosítás – arcscan és ujjlenyomat – után léphetnek be az unió területére, ami jelentős késéseket okozhat a közúti, vízi és légi közlekedésben. A francia hatóságok aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a bonyolultabb beléptetési folyamat népharagot válthat ki. A francia közlekedési miniszter, Patrice Vergriete szerint súlyos működési problémákra és tömött sorokra kell számítani a repülőtereken, ami a közrend megzavarásához vezethet.

Vergriete hangsúlyozta, hogy a párizsi nyári olimpia előkészületei prioritást élveznek, de figyelmeztette a belügyminisztert a várható helyzetre. A rendőrség létszámhiányával és a beléptetési technológia kiforratlanságával kapcsolatos problémák tovább súlyosbíthatják a helyzetet.

Az EES rendszer bevezetése

Az EES, az EU új beléptetési/kiléptetési rendszere októbertől kötelezővé teszi az ujjlenyomat-ellenőrzést és arcszkennelést az uniós határon. Ez váltja fel az útlevelek lebélyegzését, amely a brexit után a brit állampolgárokra is kiterjed. A francia közlekedési miniszter halasztást kért az EES-rendszer alkalmazására, de kevés esélyt lát erre.

A határellenőrzés időtartamának növekedése

A változások következtében egy autó ellenőrzése az eddigi egy percről akár hét percre is nyúlhat, mivel az utasoknak ki kell szállniuk a járműből az ellenőrzéshez. A La Manche alatti alagutat üzemeltető Eurotunnel szerint ez jelentős késéseket fog okozni. A brit kormány tagjai szerint a változások káoszhoz vezethetnek, és a külügyminiszter már most aggódik a várható késések és fennakadások miatt. Az új technológia tesztelése és a felmerült hibák kijavítása még csak most kezdődik.

A határ menti várakozási idők kérdése

Egyelőre nem ismert, hogy az EES rendszert hogyan alkalmazzák majd olyan határokon, mint a magyar-szerb vagy magyar-ukrán, ahol a várakozási időt már jelenleg is órákban mérik.