Új gyógyszer a myeloma multiplex ellen

A GSK által fejlesztett Blenrep gyógyszer jelentős előrelépést jelenthet a myeloma multiplex, ismertebb nevén vérrák kezelésében. A gyógyszer közel felére csökkenti a betegség előrehaladásának vagy halálának kockázatát a jelenlegi standard kezelésekhez képest.

A Blenrep nevű gyógyszerrel végzett késői stádiumú vizsgálat során 302 olyan beteget követtek nyomon, akiknél a myeloma multiplex visszatért vagy nehezen kezelhető volt. Az eredmények szerint azoknál a pácienseknél, akik a gyógyszert szteroidos kezeléssel együtt kapták, egy év elteltével 71%-uknál nem romlott tovább a betegség állapota. Ez új reményt kínálhat az eddig gyógyíthatatlannak hitt betegség elleni harcban.

Hesham Abdullah, a GSK onkológiai vezetője kiemelte a gyógyszer jelentőségét, hangsúlyozva, hogy a Blenrep ambulánsan alkalmazható, így könnyen hozzáférhetővé teszi a kezelést a betegek számára.

A vizsgálat során azonban néhány mellékhatás is előfordult, többek között szemmel kapcsolatos problémák, de ezek általában visszafordíthatóak voltak és kezelhetőek dózismódosítás révén.