Új alkoholszabályok a Baleár-szigeteken

A Baleár-szigetek, köztük Mallorca és Ibiza néhány részén életbe léptek az új alkoholfogyasztási szabályok, amelyek megszegése esetén a turisták akár 3000 eurós, azaz körülbelül 1,1 millió forintos pénzbírságot is kaphatnak.

A spanyol Baleár-szigetek kormánya szigorította azokat a törvényeket, amelyeket először 2020-ban vezettek be. A közutakon való alkoholfogyasztás tilos, a boltok este nem árusíthatnak alkoholt, és a partihajókat is szigorúbban ellenőrzik. A szabályokat megszegő turistákra súlyos pénzbírságokat szabhatnak ki.

A szabályok három mallorcai üdülőhelyen – Llucmajorban, Palmában és Calviában (Magaluf) –, valamint az ibizai San Antonióban érvényesek. A tilalom egy tengeri mérföldre, vagyis 1,85 kilométerre terjed ki a partoktól, és ezeken a területeken a partihajóknak tilos utasokat felvenni vagy letenni.

A turisták továbbra is fogyaszthatnak alkoholt, de csak a bárokban, éttermekben vagy más törvény által engedélyezett helyeken. Az utcán sörrel vagy borral sétálni szigorúan tilos. Az alkoholt árusító üzleteknek este fél tíz és reggel nyolc óra között zárva kell tartaniuk, tehát aki a szálláshelyén szeretne inni, annak korábban kell beszereznie az italokat.