Trump a „börtönből is indulna” az amerikai elnökválasztáson

Donald Trump korábbi amerikai elnököt, aki a 2016-os választásokon győzedelmeskedett, és négy év után ismét a visszatérésre készül, 34 vádpontban találták bűnösnek üzleti iratok meghamisítása és kampányfinanszírozási szabályok megsértése miatt New Yorkban. Az ítélet történelmi jelentőségű, hiszen ő az első amerikai elnök, akit büntetőügyben elítéltek.

Trump és ügyvédei a tárgyalást politikailag motiváltnak tartják, és jelezték, hogy fellebbezni fognak az ítélet ellen. Alina Habba, Trump egyik ügyvédje a BBC-nek nyilatkozva kijelentette, hogy a politikus még akkor is elindulna az elnökválasztáson, ha börtönbe kerülne, mivel úgy vélik, hogy a döntés politikailag részrehajló volt.

Trump a tárgyalás során hevesen bírálta politikai ellenfeleit, az esküdtszéket és a bírót is, akit zsarnoknak nevezett. Joe Biden, az Egyesült Államok jelenlegi elnöke, az eljárás eredményét úgy kommentálta, mint ami bizonyítja, hogy senki sem áll a törvények felett, miközben védelmébe vette az ország igazságszolgáltatási rendszerét és kritizálta azokat a megjegyzéseket, amelyek manipulációnak nevezik az ítéletet.

A vádak alapján Trumpra kiszabható maximális büntetés elméletileg 34 bűncselekmény esetén négy-négy év lehetne, ami azt jelentené, hogy élete hátralévő részét börtönben töltené. A jogi szakértők azonban egyetértenek abban, hogy valószínűleg nem kap majd maximális büntetést, és az ítélet enyhébb lehet, vagy akár elkerülheti a börtönbüntetést. Trump maga azt mondta, elfogadná a házi őrizetet vagy börtönbüntetést, de kétségei vannak a közvélemény reakcióját illetően.

A manhattani esküdtszék döntése Trump bűnösségéről nem jogerős, az exelnök fellebbezni fog, ráadásul még azzal is meg kell várni július 11-ét, amikor Juan Merchan bíró kihirdeti, mi a büntetés. És ha a fellebbezés sikertelen volna, még marad egy jogorvoslati köre, így nullához közelít az esély, hogy az ügyet novemberig jogerősen lezárják.

Trump az ítélet szerint 130 ezer dollár hallgatási díjat fizetett a Stormy Daniels művésznevű pornószínésznőnek a 2016-os kampányban, hogy az ne árulja el a médiának, hogy tíz évvel korábban lefeküdt vele (34 utalással fizetett, ezért a 34 vádpont). Ami ebben jogszerűtlen volt, az az, hogy Trump ezt a pénzt a kampánya jogi költségeként számolta el.

Az elmarasztaló ítélet alaposan felforgathatja az idei elnökválasztást, de Trump helyét a szavazólapon nem veszélyezteti: ha valaki az alapvető alkotmányos kritériumoknak megfelel (tehát 35 év feletti, legalább 14 éve az USA-ban lakos, született amerikai állampolgár), indulhat, kampányolni pedig még akár a börtönből is lehet. (1920-ban a szocialista Eugene Debs így tett, és a szavazatok 3,4 százalékát szerezte meg, de a két nagy párt egyikét se képviselte még büntetett elnökjelölt.)

A tárgyalás után Trump a New York-i Trump-toronyban tartott több mint 30 perces beszédében dühösen támadta politikai ellenfeleit, az esküdtszéket és az ügyében eljáró bírót, Juan Merchant. Utóbbit „zsarnoknak” nevezte, aki a tárgyalásán elnökölt, és azt állította, hogy „szó szerint keresztre feszítette” a tanúkat. Válaszul Joe Biden elnök kampánystábja zavartnak és bosszúra szomjazónak minősítette Trumpot.

Az ügyészek sikeresen felvázolták azt az ügyet, amelyben Trump attól tartott, hogy Daniels végzetes kárt okozna a 2016-os elnökválasztási kampányának, ha nyilvánosságra hozná az állítólagos szexuális kapcsolatot, ami arra késztette, hogy fizessen neki, majd illegálisan elrejtse a tranzakciót.

Donald Trump mindvégig tagadta ezeket az állításokat. Daniels maga is tanúvallomást tett, és ügyvédje, Clark Brewster az ABC Newsnak elmondta, hogy Daniels golyóálló mellényt viselt, amikor a New York-i bíróságra ment, ami a tárgyalás során tapasztalt fenyegető légkör miatt volt szükséges.

A Trump-kampány üzeneteket küldött a támogatóinak, amelyekben azt állították, hogy ellenfelei „rács mögött akarnak látni” és „HALOTT” szeretnének látni őt. Néhányan a leglelkesebb támogatói közül, mint például a Fox News korábbi műsorvezetője, Tucker Carlson, bizonyítékok nélkül állították, hogy titkos összeesküvés van Trump meggyilkolására.

Orbán Viktor kormányfő is üzent Trumpnak az ítélethirdetés után, amelyben azt mondta, hogy ő becsületes embernek ismerte meg az amerikai exelnököt és majd novembernek a választók hozzák meg az ítéletet Trumpról.

Lara Trump, az elnök vejének felesége és a Republikánus Nemzeti Bizottság társelnöke arra szólította fel Trump támogatóit, hogy maradjanak nyugodtak és novemberben az urnákhoz menve fejezzék ki a tiltakozásukat. Adam Schiff demokrata párti képviselő szerint Trumpnak nagy befolyása van támogatóira, ami veszélyes felhívás lehet az erőszakra. Ezzel szemben Mike Johnson republikánus házelnök hangsúlyozta: minden válaszlépésnek törvényes kereteken belül kell maradnia. Az amerikai igazságügyi minisztérium tagadja a politikai beavatkozási vádakat.