Erdogan még nincs túl a nehezén, közel 75 százalékon tetőzött az infláció

Ankara ambiciózus terve szerint az év végére 38 százalékra mérséklődik majd a pénzromlás Törökországban, ami a Nemzetközi Valutaalap szerint még mindig a hatodik helyet jelentené a világon.

Törökország reméli, hogy az infláció tetőzésével közel van egy újabb válság leküzdéséhez. Az éves áremelkedések hosszú sora a rendkívül laza monetáris politika, a fiskális nagyvonalúság és a líra krónikus instabilitásának öröksége.

A Bloomberg által megkérdezett közgazdászok medián becslése szerint a török infláció májusban megközelítette a 75 százalékot az egy hónappal korábbi alig 70 százalékról.

A májusi csúcsot elérő árak pályája azt az utat követi, amelyet a központi bank rajzolt ki, amikor Recep Tayyip Erdogan elnök egy évvel ezelőtti újraválasztása óta a hagyományosabb közgazdaságtan felé fordult. A kérdés most az, hogy az infláció a lefelé vezető úton is szorosan követi-e az előrejelzéseket, és előkészíti-e a terepet a kamatlábak csökkenéséhez a monetáris szigorítás agresszív ciklusa után.

A döntéshozók arra számítanak, hogy Törökországban a pénzromlás az év végén 38 százalékos lesz, ami a Nemzetközi Valutaalap szerint még mindig a világ hatodik leggyorsabb inflációját jelentené. A Bloomberg Economics arra számít, hogy az éves infláció júliusban és augusztusban egyenként 10 százalékponttal csökken.

"Bár nem lehetetlen, 38 százalék elég ambiciózus" – mondta a portálnak Daglar Ozkan, az Is Investment közgazdásza, akinek saját előrejelzése hat százalékponttal magasabb.

A központi bank szerint a prognosztizált kilátásoktól és várakozásoktól való jelentős eltérés újabb kamatemelésre késztethet, miután a kevesebb mint egy év alatt több mint 40 százalékpontos kumulatív szigorítás márciusban 50 százalékra emelte az irányadó kamatlábat.

A hivatalos hitelfelvételi költségeket az elmúlt két ülésen szüneteltették, bár a döntéshozók intézkedéseket vezettek be a hitelállomány növekedésének visszafogására és a felesleges likviditás piacról való eltávolítására, hogy a pénzügyi feltételek továbbra is korlátozóak maradjanak.

Erdogan választások előtti ígérete szerint a török háztartások egy évig korlátozott mennyiségben ingyen földgázt kaptak, ez az ajándék a múlt hónapban lejárt, és valószínűleg hozzájárul a magasabb inflációs értékekhez.

A júliusi időközi béremelés kihagyása, további költségvetési szigorítás és az állami kiadások csökkentése segítené a központi bank terheit – fűzte hozzá a portálnak Ozkan.