Tompos Kátya édesanyja: „Mi egymásból merítettünk erőt”

A színésznő édesanyja próbált mindent megadni Kátyának, hogy ne érezze, csonka családban nő fel. Hosszan tartó betegség után, 41 évesen elhunyt Tompos Kátya, Jászai Mari- és Junior Prima díjas színművész, énekes.

Tompos Kátya tragikus sorsa új megvilágításba kerül, amikor egy korábbi interjúra tekintünk vissza, amelyet a Meglepetés magazinnak adott édesanyjával, Valentinával együtt. Ebben a beszélgetésben a két nő a színésznő gyerekkoráról, pályaválasztásáról és szerető családi környezetéről beszélt.

Valentina, Kátya édesanyja, aki korábban sosem szerepelt magyar újságban, 2018-ban mégis megosztotta gondolatait egy interjúban. Elmondása szerint ő és lánya nagyon különbözőek: „Anyukám szereplős a magánéletben, én a hétköznapokban inkább elbújok és köddé válok, a színpadon élem ki magam” – árulta el Kátya, míg édesanyja a kapcsolatukat tűz és víz hasonlatával írta le.

Valentina Moszkvában született és orosz akcentussal beszéli a magyar nyelvet. „Idén már 38. éve élek Budapesten. A magyar férjem, vagyis Kátya édesapja révén kerültem ide. A férjem az egykori Szovjetunióban tanult. Később Moszkvában volt kiküldetésben, ott ismerkedtünk meg és házasodtunk össze, amikor pedig lejárt a férjem szerződése, Budapestre költöztünk. Kátya már itt született, de nekem fontos volt, hogy a lányom oroszul is megtanuljon, ezért otthon mi mindig oroszul beszélgetünk” – mesélte Valentina, aki számára fontos volt az identitás megőrzése, Kátya pedig szerette használni a „szép” nyelvet.

Kátya édesanyjának köszönhetően került közel a művészethez, hiszen Valentina már kiskorában megszerettette vele a szépirodalmat, a filmeket és az orosz népdalokat.

Valentina így emlékezett vissza lányára: „Amikor megszületett Kátya, próbáltam megmutatni neki azt az utat, ami engem érdekelt. A lányom visszahúzódó, csendes, de érdeklődő volt. Bár a saját orosz családom távol élt tőlem, Kátyában megtaláltam mindazt, amiért érdemes volt itt maradnom. Az egész életem arról szólt, hogy a lányomnak jó legyen” – vallotta be az édesanya.

Valentina és Kátya erőt merítettek egymásból, különösen miután Kátya hatéves korában elveszítette az apját, és kettesben maradtak. Az édesanya hiszi, hogy lánya nem véletlenül vált azzá az emberré, akivé.