Szijjártó Péter kritikája a Bajnokok Ligája-döntő szervezőinek

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Bajnokok Ligája-döntő után bírálta a mérkőzés szervezőit, és utalt arra, hogy Budapest jobb rendezvényt fog biztosítani.

Szijjártó Péter a Real Madrid és a Borussia Dortmund közötti Bajnokok Ligája-döntő után a Facebookon fejtette ki véleményét. A külgazdasági és külügyminiszter szerint Budapest, ahol két év múlva kerül megrendezésre a döntő, méltóbb szervezést és biztonsági szolgálatot fog nyújtani az eseményhez.

A londoni Wembley-stadionban a mérkőzés alatt rendőri intézkedések történtek, miután néhány személy behatolt a pályára, és mások jegy nélkül próbáltak bejutni a stadionba. A biztonsági szabályok betartását több mint 2000 rendőr segítette, akik a fővárosi tüntetések mellett a Bajnokok Ligája-döntő rendfenntartásáért is feleltek.

A Wembleyben történtek nem egyedülálló esetek. Korábban, a 2020-as Európa-bajnokság döntőjén is hasonló incidensek történtek, amikor jegy nélküli szurkolók rohamozták meg a stadiont. Az FA később bocsánatot kért, és egy vizsgálat szerint az erőszakos cselekmények akár halálos áldozatokat is eredményezhettek volna.

A 2022-es Bajnokok Ligája-döntőn Párizsban is káosz alakult ki, ahol a Stade de France-ban rendezett mérkőzés előtt a szurkolókat rosszul szervezett sorokban tartották. Egy független jelentés szerint az UEFA volt elsődlegesen felelős a biztonsági hiányosságokért, amelyek majdnem katasztrófához vezettek.