„Megalázó nekem, hogy ennyit éltem" – Százéves veteránt köszöntött a király

Jim Millert, a második világháború veteránját, aki részt vett a normandiai partraszállásban, meghívták a Buckingham-palotába, ahol személyesen köszöntötte fel őt a brit uralkodó és elmesélte élményeit.

Jim Miller, aki jelenleg Dél-Walesben él, 20 éves korában, 1944. június 9-én szállt partra a Juno partszakaszon, Normandiában. A D-nap, amely 1944. június 6-án volt és a szövetségesek hadjáratának kezdetét jelentette, idén lesz 80 éves csütörtökön. Miller büszke arra, hogy még mindig megoszthatja az emlékeit az utánam következő generációkkal, de megalázónak tartja, hogy ő még él, miközben sokan életüket vesztették a normandiai partokon. A Buckingham-palotában tartott találkozón III. Károly király előtt beszámolt arról, hogy 18 évesen jelentkezett önkéntesnek a hadseregbe, miután megbukott a Királyi Légierő hallásvizsgálatán, és hogy sofőrként és rádiós operátorként szolgált páncélozott autókban. A D-napi partraszállás idején egy amerikai hajón kelt át a La Manche-csatornán. Miller elmondása szerint nagy meglepetés és öröm volt számára a királyi meghívás, és különleges napot jelentett számára a 100. születésnapi üdvözlőlap átvétele a királytól.

A közelgő megemlékezésekről szólva, Károly király, Kamilla királynő és Vilmos walesi herceg részt vesznek a D-napi nemzeti megemlékezésen Portsmouthban. A történelem legnagyobb tengeri partraszállásának 80. évfordulóján a brit uralkodó Franciaországba utazik, hogy részt vegyen a Ver-sur-Merben lévő normandiai brit emlékműnél tartandó megemlékezésen. Ez lesz az első alkalom, hogy III. Károly a rákbetegségének diagnózisa óta elhagyja Nagy-Britanniát. A megemlékezésen részt vesz 23 brit D-napi veterán is, míg további 21 veteránt, köztük a 100 éves Jim Millert, a staffordshire-i National Memorial Arboretumban tartandó eseményre várják. Öt évvel ezelőtt még 255 D-napos veterán vett részt a normandiai megemlékezésen, szemben a mostani 23-mal.

Philippa Rawlinson, a Királyi Brit Légió munkatársa szerint ezek a megemlékezések lesznek az utolsó lehetőségek arra, hogy jelentős számú normandiai veteránt fogadjunk. A partraszállás első napján, 1944. június 6-án 156 ezer szövetséges katona szállt partra, és a történészek becslése szerint mintegy 2500-an haltak meg. A partraszállás a második világháború egyik kulcsfontosságú fordulópontja volt.