Milliók kérhetnek menedékjogot Spanyolországban

A spanyol külügyminisztérium arra kérte a minisztereket, hogy ne vádolják Izraelt népirtással, mivel ez megnyitja az utat a Gázai övezetben élő palesztinok előtt, hogy menedékjogot kérjenek az országban.

Margarita Robles spanyol védelmi miniszter és Yolanda Diaz spanyol miniszterelnök-helyettes a múlt héten népirtásnak nevezte a gázai háborút. José Manuel Albares külügyminiszter ezeket „személyes véleményeknek” minősítette, és hangsúlyozta, hogy ezeket semmiképp sem lehet hivatalos álláspontnak tekinteni.

A diplomáciai világ szerint „beláthatatlan következményekkel járó hiba” lenne, ha a spanyol miniszterek népirtásként fogadnák el azt, ami Gázában történik. Amennyiben Spanyolország hivatalosan elismerné, hogy Gázában egy emberi csoport faji, vallási vagy nemzetiségi alapon történő szisztematikus kiirtása vagy megsemmisítése zajlik, akkor bárki, aki Gázában él, vagy onnan elmenekült, bármely országban megjelenhet a spanyol nagykövetségen vagy konzulátuson és menedékjogot kérhet.

A spanyol külügyminisztérium ezért belső csatornákon keresztül arra kérte a minisztereket, hogy ne használják többé a „népirtás” kifejezést.

Spanyolország, Írország és Norvégia hivatalosan is elismeri a Palesztin Állam létezését, amivel tízre növekedik azon EU-tagállamok száma, amelyek de jure is elismerik a Ciszjordániából, Kelet-Jeruzsálemből és a Gázai övezetből álló országot. Spanyolország és Írország a palesztin nép két legnagyobb támogatója az Európai Unión belül, és már régóta szeretnék elérni, hogy az Európai Unió de jure fogadja el a Palesztin Állam létezését. Azonban a legutóbbi EU-csúcson csak annyit sikerült elérni, hogy a záródokumentumba beleírják: az unió és a tagállamok továbbra is a kétállami rendszert támogatják.

Izrael már korábban is ellenezte ezt a lépést, és a döntés után Israel Katz izraeli külügyminiszter az X-oldalán úgy kommentálta: „Pedro Sánchez, amikor te elismersz egy palesztin államot, akkor bűnrészes leszel a zsidó nép elleni népirtásra való felbujtásban és háborús bűnökben.”