Bírság a fapadosoknak: EU-szabvány jöhet a kézipoggyászokra

Spanyolországban négy fapados légitársaság összesen 150 millió eurós bírságot kapott a kézipoggyászokért felszámított többletköltségek miatt, ami elősegítheti az egységes EU-s szabályozás kialakítását.

Spanyolország kormánya jelentős bírságot szabott ki négy diszkont légitársaságra, amelyek többletköltséget számoltak fel az utasok kézipoggyászai miatt. A Ryanair, az Easyjet, a Vueling és a Volotea légitársaságokat érinti a madridi szociális és fogyasztóvédelmi minisztérium által kirótt büntetés, amelyet az országban történelmi jelentőségűnek tartanak, és amely precedensértékű lehet az Európai Unióban is az egységes szabályozás kialakításában.

A Facua fogyasztóvédelmi egyesület panasza nyomán indult eljárás során a minisztérium célja az volt, hogy véget vessen a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatoknak. A légitársaságok a reklámokban csak az alacsony árakat hirdették, miközben a kötelező járulékos költségekről nem tájékoztatták az utasokat, ami előnyt jelentett a többi szolgáltatóval szemben.

A vizsgálat során más, jogszerűtlen gyakorlatok is célkeresztbe kerültek, mint például a helyfoglalásért számított felár, vagy a készpénzfizetés hiánya a reptereken a kiegészítő szolgáltatásokért.

Az Európai Fogyasztói Szövetség jogi és gazdasági igazgatója, Agustín Reyna üdvözölte a spanyol hatóságok lépését, és hangsúlyozta a fogyasztók jogát a jogtalanul felszámolt többletköltségek visszatérítésére. Reyna szerint szükség van egy egész EU-ra érvényes kézipoggyász-szabályozásra, hogy egységesítsék a légitársaságok követelményeit és tehermentesítsék a légi utazókat.

A spanyolországi ALA Légitársaságok Szövetsége azonban aggodalmát fejezte ki a döntés miatt, mivel attól tartanak, hogy a bírság a gyakorlatban a kézipoggyászdíjak betiltását jelenti, ami káros lehet a fogyasztók számára, mivel megfosztják őket attól a lehetőségtől, hogy csak azért fizessenek, amire szükségük van. A büntetés még nem jogerős, a megbírságolt cégek fellebbezést terveznek.

: Spiegel