San Marino: A világ legrégibb szuverén állama

A világ legrégibb szuverén államaként és alkotmányos köztársaságaként ismert San Marino, amelyet Szent Marinus alapított a IV. század elején, ma Olaszország által teljesen körülvett enklávéként létezik, és büszkélkedhet a világ ötödik legkisebb országának címével.

A San Marino Köztársaság története a legendás alapító, Szent Marinus nevéhez fűződik, aki a Diocletianus császár által folytatott keresztényüldözés elől menekülve a Titán-hegyre húzódott vissza, ahol kolostort és települést alapított, és befogadta az ide érkező keresztényeket. Az ország történelme a mai Rimini közelében, az Adriai-tenger partján húzódó egykori római kolónia, Arimium területén kezdődött, és már a IV. századig nyúlik vissza.

San Marino története a kezdeti évszázadokban homályos, de a feljegyzések szerint a IX. században már létezett, és a XIII. századtól kezdve népgyűlés irányította. Az Appennini-félsziget számos önkormányzó közösségének egyikeként, a legtöbb itáliai városállammal ellentétben, még a legviharosabb időszakokban is megőrizte függetlenségét.

San Marino függetlenségének megőrzése nem ment áldozatok nélkül. VI. Sándor pápa fia, Cesare Borgia 1503-ban elfoglalta az országot, de II. Gyula pápa közbeavatkozása révén fél év után távoznia kellett. 1739-ben XII. Kelemen pápa hadai is meghódították, de a lakosság ellenállása végül győzedelmeskedett. A XVIII. század végén, amikor Velence és Lucca köztársaságai megadták magukat a francia csapatoknak, San Marino továbbra is ellenállt, és még Napóleon is tiszteletben tartotta az állam önállóságát, bár a területi bővítés ajánlatát San Marino vezetői visszautasították.

A XIX. századi olasz egyesítés idején Giuseppe Garibaldi és felesége, Anita menedéket kapott San Marinóban, ami hozzájárult ahhoz, hogy 1862-ben az új Olasz Királyság elismerte a köztársaság függetlenségét, és barátsági szerződést kötött vele. San Marino tiszteletbeli állampolgárának fogadta Abraham Lincoln amerikai elnököt.

Jelenleg San Marino nem tagja az Európai Uniónak, de hivatalos pénznemként az eurót használja. Az Általános Nagytanács gyakorolja a törvényhozó hatalmat, és saját tagjai közül jelöli ki a kormányt, valamint az egyenlő hatalommal rendelkező, 6-6 hónapra választott régenskapitányokat.