Ötödször is megnősült a 93 éves Rupert Murdoch

A 93 éves ausztrál-amerikai médiamágnás, Rupert Murdoch ötödik alkalommal házasodott meg, ezúttal egy nyugalmazott molekuláris biológust, Elena Zsukovát vette feleségül.

Rupert Murdoch, aki korábban már négyszer volt házas és hat gyermek édesapja, idén jegyezte el Elena Zsukovát, a 67 éves nyugalmazott molekuláris biológust, akivel egy korábbi felesége, Wendi Deng partiján ismerkedett meg. Az esküvőt Murdoch kaliforniai szőlőbirtokán tartották. A médiamogul legutóbbi házassága 2022-ben ért véget. Tavaly majdnem újra megnősült, amikor Ann Lesley Smith-t, a nála 26 évvel fiatalabb nőt kérte meg, de eljegyzésüket két héttel később felbontották a milliárdos és az amerikai modell közötti vallási nézetkülönbségek miatt. Murdoch nem sokkal ezután egy családi rendezvényen ismerkedett meg jelenlegi feleségével, Elena Zsukovával, aki korábban Alexander Zhukov orosz üzletembernek volt a felesége.

Murdoch a médiaiparban eltöltött hét évtized után tavaly jelentette be visszavonulását a Fox Corporation és a News Corporation vezetéséből, amelyek irányítását fia, Lachlan Murdoch vette át. Karrierjét az ötvenes években kezdte, először az ausztrál és új-zélandi, majd a brit és az amerikai médiapiacot hódította meg. A The News Corporationön keresztül több száz kiadó tulajdonosa volt, ilyen neves lapok tartoztak a portfóliójába, mint a Sun, a Times, a Wall Street Journal és a New York Post. 1996-ban indította el a Fox News tévécsatornát, amely az Egyesült Államok egyik legnézettebb hírcsatornája lett. Tavaly lemondott a Fox és a News Corp elnöki tisztségéről. Murdoch és Zsukova a mágnás harmadik felesége, a vállalkozó Wendy Deng révén ismerkedtek meg. Zsukova első férje Alekszandr Zsukov orosz üzletember volt, lánya pedig a hírhedt orosz oligarcha, Roman Abramovics felesége volt 2017-ig.

A Melbourne-ben született Murdoch az 1950-es években kezdett el befektetni a médiában, később a hollywoodi filmgyártásban is egyre komolyabb szerepet vállalt. 1969-ben megvásárolta a News of the World és a Sun újságokat Nagy-Britanniában, ami után több amerikai kiadványt is felvásárolt, köztük a New York Postot és a Wall Street Journalt. A 2013-ban alapított News Corporation révén több száz helyi, országos és nemzetközi médium tulajdonosa is volt. 2023 őszén mondott le a Fox és a News Corp vezetéséről, a médiabirodalom irányítását a fiának, Lachlan Murdoch-nak adta át.

  • Murdoch első felesége Patricia Booker ausztrál légiutaskísérő volt, akitől 1967-ben vált el.
  • Második felesége Anna Maria Torv skót újságíró volt, akivel 1999-ig élt együtt.
  • Ezután feleségül vette Wendi Deng kínai üzletasszonyt és filmproducert, akitől 2013-ban vált el.
  • Negyedik felesége Jerry Hall amerikai modell és színésznő volt, akivel 2022-ben szakított végleg. A válásuk furcsa körülményeiről a sajtó is beszámolt, a hírek szerint Hall éppen Murdochra várt az oxfordshire-i otthonukban, amikor kapott tőle egy emailt, amelyben ez állt: „Jerry, sajnos úgy döntöttem, hogy véget vetek a házasságunknak... Bizonyára voltak szép időszakaink, de sok dolgom van. A New York-i ügyvédem azonnal felveszi a kapcsolatot a tiéddel.”