Rekordhőség Újdelhiben

India fővárosában, Újdelhiben rekordot döntő hőhullám van jelen, a hőmérséklet meghaladta a 49 Celsius-fokot, és a hatóságok a hőhullámot "súlyosnak" minősítették.

A Sky News jelentése szerint a szélsőséges időjárás már hetek óta tart, és az ország északnyugati, középső és keleti területeit érinti. A hőhullámot mostanra "súlyosnak" minősítették, ami azt jelenti, hogy a hőmérséklet legalább 6,5 Celsius-fokkal meghaladja az átlagot. Bihar államban, az állami iskolákban tanulók elájultak a hőség miatt, amit az ANI hírügynökség számolt be.

Rajnikanth Kumar orvos szerint az elektrolit-egyensúlyzavar ájulást, hányást és szédülést okozhat. India és Délkelet-Ázsia más részei a múlt hónap óta hőhullámokkal küzdenek, és az időjáráskutatók szerint az éghajlatváltozás fokozza ezt a tendenciát.

Az indiai meteorológiai hivatal szerint a nyári hőmérsékletet, amely gyakran májusban tetőzik, a szokásosnál kevesebb monszuneső, az El Nino időjárási minta maradványai és a Pakisztán felől érkező meleg nyugati szelek is súlyosbították. A meteorológusok szerint azonban csütörtöktől várhatóan enyhül a hőmérséklet Északnyugat- és Közép-India felett.

A lakosok szerdán ingyen hideg italokat osztogattak Delhi Narela negyedében, ahol a hőmérséklet kedden 49,9 Celsius-fokos csúcsot ért el. A helyi önkormányzati hatóságok a vízhiányra hivatkozva korlátozták a vízellátást, és 2000 rúpiás (kb. 8600 forint) bírságot szabtak ki a vízpazarlásra, például autómosásra.