Kiderült, tényleg bevetik-e a sorkötelezettséget Németországban

Németországban régóta téma a sorkatonai szolgálat visszavezetése, de Olaf Scholz német kancellár bejelentette, hogy nem tervezik a régi rendszer újbóli bevezetését.

A sorkatonaság kérdése hosszú ideje foglalkoztatja a német közvéleményt, különösen miután Boris Pistorius védelmi miniszter felvetette annak szükségességét. Azonban Olaf Scholz kancellár világossá tette, hogy Németország nem fog visszatérni a korábbi rendszerhez.

Pistorius szerdán még úgy nyilatkozott, hogy a sorkatonaság bevezetése elkerülhetetlen lehet, de Scholz kancellár kijelentette, hogy a sorkatonai kötelezettség újbóli bevezetése nem szerepel a tervek között.

A védelmi miniszter által korábban ismertetett tervek szerint a fiatal férfiak és nők egy kérdőívet kaptak volna, amelyen fizikai állapotukról és a katonai szolgálat iránti érdeklődésükről kellene nyilatkozniuk. A férfiaknak kötelező, a nőknek önkéntes lett volna a kérdőív visszaküldése, és a vissza nem küldőket szankciókkal büntették volna. A legjobb 5-10 ezer fiatalt választották volna ki katonai szolgálatra.

Pistorius szerint önkéntesekből is összejöhetne a szükséges létszám, és az ösztönzési rendszer részeként ingyenes jogosítványszerzés és egyetemre való könnyebb bekerülés is szerepelhetett volna. Az egyéves szolgálatot választók több kedvezményben részesültek volna, mint aki csak fél évet vállal.

Németország nem áll be a sorba

Az Economx szerint az európai választások előtt az egész Európai Unióban felmerült a kötelező katonai szolgálat elrendelésének kérdése, ami Németországban is hónapok óta lázban tartja a lakosságot.

Scholz kancellár egy erfurti lakossági fórumon kijelentette, hogy a szövetségi kormány nem kíván visszatérni a korábban alkalmazott hadkötelezettséghez, és a védelmi miniszter sem tervezte ezt soha. Scholz szerint Pistorius csupán több fiatalt szeretne bevonni a Bundeswehrbe, és a védelmi miniszter ennek lehetőségeiről gondolkodott.

A Weltnek nyilatkozva Scholz hangsúlyozta, hogy soha nem merült fel a 80-as években alkalmazott hadköteles hadsereghez való visszatérés. Az állampolgári találkozón a kancellár elutasította a nyugati csapatok Ukrajnába küldését és egy esetleges német háborút is. Scholz szerint a szövetségi kormány politikája azt szolgálja, hogy senki ne merje megtámadni a NATO-t és ne törjön ki háború.

A tagállamok egyharmadában van sorkötelezettség

Az Economx szerint 1990 és 2013 között a világ 24 országa szüntette meg vagy függesztette fel a sorkatonai szolgálatot, több mint egy tucat Európában. Németország 2011-ben, Franciaország 1996-ban, Spanyolország 2000-ben, Olaszország pedig 2004-ben döntött így. A döntések mögött általában a katonai fenyegetettség mérséklődése és a hivatásos hadsereg költséghatékony modellje állt.

Jelenleg az Európai Unió kilenc tagállamában van kötelező katonai szolgálat: Észtországban, Lettországban, Litvániában, Finnországban, Svédországban, Dániában, Ausztriában, Cipruson és Görögországban.

(Borítókép: A német fegyveres erők (Bundeswehr) honvédelmi egységének (Heimatschutz) tartalékos tagja áll egy Patriot rakétarendszer indítóállványa mellett a Nemzeti Őrség hadgyakorlaton a Bundeswehr harckocsikikiképző területén 2024. április 18-án Münsterben, Németországban. Fotó: Sean Gallup / Getty Images)