Nagy Márton egyiptomi tárgyalásai és előadása

Nagy Márton, Magyarország nemzetgazdasági minisztere, Dr. Amr Talaat, az Egyiptomi Arab Köztársaság kommunikációs és információs technológiai miniszterének meghívására, viszontlátogatás keretében Egyiptomba látogatott. A látogatás során egy üzleti fórumon is előadást tartott, ahol a két ország közötti információs technológiai és mesterséges intelligencia témájú együttműködés volt a tárgyalások és előadások középpontjában.

A közel 25 fős magyar küldöttség, amely technológia-intenzív tevékenységet folytató magyar vállalkozások, egyetemek és kutatóintézetek képviselőiből állt össze, üzleti partnereket keresett Egyiptomban. A delegáció tagjai, akik többek között mesterséges intelligenciával, ipari automatizációs megoldásokkal, önvezető járművekkel és infó-kommunikációval foglalkoznak, az egyiptomi partnerek érdeklődési területei alapján kerültek kiválasztásra. A küldöttség tevékenysége a kutatás-fejlesztés, oktatás és vállalati digitalizációs szolgáltatások nyújtásának területét is lefedi, így a kairói programok során lehetőségük nyílt tudományos és üzleti kapcsolatok kiépítésére.

Nagy Márton a tárgyalások és az üzleti fórum kapcsán kiemelte, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium üdvözli a két ország közötti infokommunikációs együttműködési megállapodás megkötésének szándékát. A tárgyalások és előadások egyik célja a megállapodás tartalmi elemeinek végleges kialakítása volt. A miniszter hangsúlyozta, hogy az együttműködés kiterjedhet a mesterséges intelligencia, az 5G, az IoT, az Open Ran, a kiterjesztett valóság, a Blockchain, a Fintech és az E-kereskedelem területeire is, amelyek nem csak gazdasági előnyökkel járnak, hanem mélyítik és új szintre emelik a két ország közötti kapcsolatokat.

Az előadásában a tárcavezető kiemelte, hogy a mesterséges intelligencia jelentős növelése a versenyképesség kulcsa, és Magyarország 2030-ra az EU tíz digitálisan legfejlettebb országa közé akar tartozni. Ennek érdekében kettős transzformációt, azaz a zöld átállás mellett a digitális átállást is végre kell hajtani. A mesterséges intelligenciára vonatkozó célkitűzések között szerepel, hogy 2030-ra 15 százalékot érjen el az AI által kiváltott GDP bővülés, 26 százalékkal emelkedjen a kis- és középvállalkozások termelékenysége az AI segítségével, és 1 milliót érjen el az AI-hoz kötődő munkahelyek száma.

A magyar kormány a mesterséges intelligenciával kapcsolatos figyelemfelkeltő programok szervezése mellett külön figyelmet fordít a cégek oktatására, képzésére, továbbá az Európai Unió AI-rendeletére való felkészülésre. Nagy Márton hozzátette, hogy Magyarország támogatja, hogy a leendő rendelet hatósági felügyeletével kapcsolatban egy uniós szervezet, hatóság vagy ügynökség jöjjön létre, amely iránymutatással és tanácsadással segítheti a tagállami hatóságok munkáját.

A tárcavezető mindezeken túlmutatóan kiemelte, hogy a digitális átállás felgyorsítása és a kkv-k versenyképességének további megerősítése érdekében Magyarország 2024 őszén új, a mesterséges intelligenciára vonatkozó stratégiát fogadhat el. Nagy Márton végezetül szorgalmazta, hogy a mesterséges intelligencia területén a magyar és egyiptomi cégek, illetve egyetemek között minél több és egyre mélyebb együttműködés jöjjön létre.

Egyiptom Észak-Afrika gazdasági szempontból egyik legkiemelkedőbb állama, GDP-jének értéke megközelíti a 400 milliárd dollárt, továbbá olyan kiemelkedő fontossággal bíró nemzetközi szervezet tagja, mint az Arab Liga és az Afrika Unió. Egyiptom technológiai fejlődése dinamikus, az előrelépés üteme kiemelkedő az afrikai kontinensen.