Mexikó első alkalommal választhat női elnököt

Mexikóban lezárultak az elnök- és parlamenti választások, amelyek során a latin-amerikai ország történetében először kerülhet nő az államfői székbe. Az exit poll szerint Claudia Sheinbaum, a kormánypárti jelölt, történelmi győzelmet aratott és ő lesz Mexikó első női elnöke, a szavazatok 56 százalékát szerezve meg. Ellenfele, az ellenzéki Xóchitl Gálvez üzletasszony volt, aki arra kérte támogatóit, hogy várják meg a hivatalos eredményt, amit várhatóan hétfőn kora reggel hoznak nyilvánosságra.

Mexikó történetének legnagyobb választási napján nemcsak az elnököt, hanem a képviselőház és a szenátus tagjait, valamint a regionális és önkormányzati képviselőket is megválasztották. Összesen több mint 20 ezer tisztség sorsa dőlt el, és a 31 mexikói tagállamból nyolcban, valamint a fővárosi szövetségi kerületben a kormányzói tisztségről is szavaztak.

A 61 éves, fizikus végzettségű Claudia Sheinbaum, aki litván és bolgár gyökerekkel rendelkezik és zsidó származású, 2018 és 2023 között töltötte be Mexikóváros polgármesteri tisztségét. Sheinbaum a leköszönő Andrés Manuel López Obrador bizalmasának tekinthető, aki alkotmányos korlátok miatt nem indulhat újra a választásokon. A kormányzó MORENA párt jelöltjeként azt állítja, hogy az elmúlt hat évben mexikóiak millióit sikerült kiemelniük a szegénységből, bár közgazdászok szerint ebben más tényezők is szerepet játszhattak, például a külföldön élő mexikóiak által hazautalt pénz.

A kihívó, a szintén 61 éves Xóchitl Gálvez vállalkozóként és egy ideig független szenátorként is tevékenykedett, és a jobbközép Nemzeti Akció Párthoz (PAN) áll közel. Politikai pályafutása 2000-ben vette kezdetét, amikor az őshonos népek országos megbízottjává nevezték ki. A választási kampányban a bűnözéssel szembeni fellépést állította középpontba, és ígéretet tett arra, hogy megerősíti azokat az intézményeket, amelyeket López Obrador meggyengített, például az alkotmánybíróságot és a Nemzeti Választási Intézetet.

A választási kampányt sajnálatos módon erőszak árnyalta be. Az Integralia tanácsadó cég adatai szerint legalább 34 jelöltet gyilkoltak meg, akik különböző tisztségekre pályáztak. A kormány szerint több mint 20 helyi jelöltet öltek meg, és egy kampányrendezvényen kilenc ember, köztük egy gyerek is meghalt, miután összeomlott egy színpad. Vasárnap Puebla államban szavazóhelyiségek ellen elkövetett támadásokban két ember vesztette életét. Az erőszakos cselekmények mögött befolyásért vetélkedő bűnözői csoportok állhatnak.

Sheinbaum szeptember végén lép hivatalba, és bár a hivatalba lépésekor tett ígéretei közül sok maradt teljesítetlenül, a szegénység csökkentésére és az idős mexikóiak megsegítésére tett erőfeszítései miatt népszerű lett. A BBC szerint az elnök támogatása miatt Sheinbaum választói bázisa jelentősen kiszélesedhetett, de ez kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban is, hogy mennyire sikerül függetlennek maradnia López Obradortól. Sheinbaum azt mondta, hogy ő nagyon is a maga ura, de folytatná, amit elődje elkezdett.