Amerikai magyar borászközösség emlékét őrző temető felújítása

Amerikában, Georgia államban újították fel azt a temetőt, amely három egykori magyar település, Budapest, Tokaj és Nyitra emlékét őrzi. Szombaton nyílt meg ismét a látogatók előtt, Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár részvételével.

A temetők nem csak az emlékezés helyszínei, hanem a viszontlátás örömét is szolgáltatják a közösség számára, amely gondozásukat végzi - mondta Szilágyi Péter az átadóünnepségen. Hozzátette, hogy a temetők a múltat kötik össze a jövővel, és egy egyházi szervezet esetében a feltámadásba vetett hit reménységét is hordozzák.

A Budapest temetőjét a Georgiai Magyarok Közösségének Egyháza állította helyre többéves munkával. Az 1880-as években létrejött magyar borászközösség emlékét őrző sírkertet az alabamai határ közelében, Georgia állam nyugati részén hozták létre.

Szilágyi Péter beszélt arról is, hogy a temető sorsa szomorú volt, amíg őrizetlenül állt, és az elhagyatottság arról tanúskodott, hogy "voltak, akik elhagyták, elhanyagolták a rájuk bízott történeteket, kincseket". A helyettes államtitkár köszönetet mondott a felújításban részt vevő közösségi vezetőknek, akik az elődök és ősök iránti tisztelet köré szerveződő közösség létezését hirdetik.

A temető három egykori magyar település emlékét őrzi, ahová egy amerikai üzletember hívására 200 magyar család telepedett le a 19. században, szőlészettel és borászattal foglalkozva. A bortermelés az 1908-ban elfogadott szesztilalom miatt szűnt meg, és a települések elnéptelenedtek.

A Budapest temető területe 2022-ben került a Georgiai Magyarok Közösségének Egyház tulajdonába. Ezt követően kezdődött meg a sírkövek restaurálása és egyes sírhelyek újbóli kimérése Gyucha Attila magyar régész segítségével. A felújítás során sírköveket helyeztek el, utat építettek, és feltöltötték az eső által kimosott részeket.

A felújítást nem csak a nemzetpolitikai államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatta, hanem vállalkozások és magánemberek is hozzájárultak. Szombaton New Jersey államban, New Brunswick településen rendezték meg a Magyar Fesztivált, amely a New York városához közeli magyarok legnagyobb kulturális eseménye, és több ezer látogatót vonzott. A programon helyi magyar kulturális együttesek léptek fel, és teret kapott a magyar irodalom, vívóbemutató, valamint táncház is.