Manfred Weber: Orbán Viktor a jövőben nem ejtheti túszul az egész EU-t

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke kijelentette, hogy nem lesz együttműködés a Fidesszel egy jövőbeni Európai Bizottságban, és hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor nem ejtheti túszul az egész EU-t. A Népszava cikke szerint Weber a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy „nincs együttműködés egy olyan párttal, amely Putyin zsoldjában áll, sem Orbán Viktorral vagy a lengyel Jog és Igazságossággal (PiS)”, illetve azokkal a pártokkal, amelyek „megkérdőjelezik a jogállamiságot”.

Weber hozzátette, az EPP az élvonalban harcol azon erők ellen, amelyek „el akarják pusztítani Európát”. Kifejtette, hogy a demokratikus diskurzusban normális, ha valaki más véleményen van, de meg van győződve arról, hogy a globális kérdésekben csak akkor fogunk szerepet játszani, ha egy hangon szólalunk meg. Kiemelte, hogy Orbán Viktor az Oroszország elleni szankciócsomagoknál blokkolta az uniós államok túlnyomó többségének akaratát, ami nagy bosszúságot váltott ki Európa-szerte, és hangsúlyozta, hogy „Orbán Viktor a jövőben nem ejtheti túszul az egész EU-t”.

Az EPP elnöke egyúttal nem zárta ki az együttműködést az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) populista frakciójában helyet foglaló demokratikus pártokkal, mint például Giorgia Meloni Olasz Testvérek tömörülésével, illetve a cseh kormányfő, Petr Fiala által vezetett Polgári Demokrata Párttal (ODS), utalva ezzel arra, hogy az EP-ben bevett gyakorlat a demokratikus erők közötti együttműködés.

Weber beszélt a migrációval és a háborúval kapcsolatos elképzeléseiről is, hangsúlyozva, hogy „mostantól zárt létesítményeink lesznek a külső határon, ahol az érkezőket bezárva tartjuk”, és kiemelte a határvédelemhez szükséges robusztus felszerelés és 30 ezer Frontex-tiszt fontosságát. Az olaszok Albánia-modelljét említve, amelyet most tárgyalnak Európában, támogatásáról biztosította a biztonságos harmadik ország koncepcióját.

Weber szerint Európának újra versenyképessé kell válnia, mivel az ipar Amerikába és más helyekre költözik, és Európa jelentéktelen a Közel-Keleten, valamint nincs konszolidált Kína-politikánk. Kijelentette, hogy a nemzetállamok már nem rendelkeznek befolyással a korunk nagy döntéseire és konfliktusaira, és ha a kontinens nem szólal meg egy hangon, akkor lemarad.

A Bundeswehr (a német hadsereg) bevetéséről szólva kikötötte, hogy a német Bundestag dönt, de hozzátette, hogy ahol Európa meg tudja erősíteni védelmét, ott szorosabban kell együttműködni. Egy európai kibervédelmi brigád létrehozását is javasolta, amelyet a Frontexhez és az Europolhoz hasonlóan szervezhetnének meg.

Orbán Viktor: A háborúpártiak vannak többségben Brüsszelben

A szombati Békemeneten Orbán Viktor miniszterelnök jelezte: a háborúpártiak vannak többségben Brüsszelben, de időt kell nyerni a békéhez.

„Sokan hiszik azt, hogy a gonosz nem létezik, pedig a világháborúk mögött a gonosz áll. Ne engedjünk neki, eljött az ördögűzés ideje. Vagy mi győzünk, vagy ők, harmadik út nincs, csak harmadik világháború. Mutassuk meg Soroséknak, hol lakik a magyarok istene” – fogalmazott a kormányfő, aki szerint ma Magyarország erősebb, mint az elmúlt száz évben bármikor, a döntő kérdés pedig nem más, mint hogy lemondunk-e a békéről. 

(Borítókép: Manfred Weber 2022. november 17-én. Fotó: Horacio Villalobos / Getty Images)