Afrikát is segítik a magyar vízi innovációk

Két, az ENSZ által is ajánlott magyar fejlesztésű víztisztítási technológia segíti a fejlődő országok vízellátását. A Hungarian Water Partnership legutóbb a világ legtekintélyesebb környezetvédelmi és vízügyi kiállításán, a müncheni IFAT-on mutatta be innovációit.

A Világgazdaság szerint a fejlődő országok vidéki területein az ivóvíz-hálózattal való ellátás gyakran hiányos, és ha létezik is vízvezeték hálózat, annak állapota sokszor nem megfelelő. A lakosság egészségtelen vízforrásokból, átmeneti csőhálózatokból vagy azok nélkül próbálja megoldani a vízellátást. Emellett a szennyvizek több mint 80 százaléka tisztítatlanul kerül vissza a víztestekbe, mivel sok helyen hiányoznak a szennyvíztisztító telepek és csatornarendszerek.

A népesség növekedése és az urbanizáció erősödése miatt a vízkészletek korlátozott mennyisége és a vidéki települések elszigetelődése vízválságot okoz. Pénzügyi források hiányában nagy szükség van olcsó, megfizethető és a magántőke számára is vonzó befektetési formákban előálló vízpótló rendszerekre.

Az ENSZ által is elismert, fenntartható, megfizethető és megtérülő magyar technológiák már léteznek, amelyeket Áder János is ajánlott Afrika vízellátására és szennyvíz-tisztítására a 10. Víz Világfórumon, és az ENSZ tavalyi Vízkonferenciáján.

A Hungarian Water Partnership (HWP) tagvállalatai, köztük kiemelten a Pureco-Tradeland Kft., több afrikai településen alkalmazták a Puraid névre hallgató ivóvíz ellátó és szennyvíz-tisztító módszert. Ez a mobil víztisztító-technológia nem igényel csővezeték építését.

A Puraid technológia olcsóságát mutatja, hogy az egy főre jutó 500-2500 eurós költség helyett mindössze 25 euró fejenkénti ráfordítással kivitelezhető, és az üzemeltetési költsége is jelentősen alacsonyabb, egy főre a szokásos 35-70 euró helyett 5 euró alatti.

Egy másik magyar fejlesztés a Septopure szennyvíztisztító technológia, amelyet Ghánában már teszteltek és bevált. E fejlesztésekkel a magyar vízipar nem csak a rászoruló országoknak nyújt segítséget, hanem a világtérképre is felkerült.