Még mindig nagyon drágán tankolnak a magyarok

A KSH legfrissebb statisztikái szerint a magyar üzemanyagárak még mindig kiemelkedően magasak a régióban, és sajnos nem a legkedvezőbbek között találhatók. A régióban átlagosan 5-7 forintos csökkenést figyeltek meg, míg Magyarországon 1-2 forintos növekedés is előfordulhat, és vannak szomszédos országok, ahol 80-90 forinttal olcsóbban lehet tankolni literenként.

Az EU Weekly Oil Bulletin adatai alapján Magyarországon a 95-ös benzin és a gázolaj átlagára egyaránt 601 forint volt, ami 6 forinttal magasabb a benzin és 16 forinttal a dízel esetében, mint a régió átlaga. Ha azonban csak a környező országok átlagárait nézzük, a benzin 4 forinttal olcsóbb, míg a gázolaj 5 forinttal drágább Magyarországon.

Az elmúlt héten a 95-ös benzin átlagára 2 forinttal csökkent hazánkban, de a régióban 7, a szomszédos országokban pedig 8 forinttal mérséklődött. A gázolaj ára Magyarországon 1 forinttal nőtt, szemben a régióban és a szomszédos országokban tapasztalható 5 forintos átlagos csökkenéssel.

A 95-ös oktánszámú benzin átlagárával viszonylag jól állunk a régióhoz képest, Ausztriában, Csehországban, Szerbiában és Szlovákiában magasabb áron kapható, míg Horvátországban, Lengyelországban és Szlovéniában csak néhány forinttal olcsóbb. Romániában és Bulgáriában azonban jelentősen olcsóbban lehet 95-ös benzint vásárolni.

A dízelolaj esetében azonban más a helyzet, itt csak Ausztria és Szerbia magasabb árakkal rendelkezik, a többi országban a régióban olcsóbban juthatunk hozzá. Romániában és Bulgáriában a legkedvezőbbek az árak, utóbbiban akár 90 forinttal is kevesebbe kerülhet egy liter dízel, mint Magyarországon.