„Ne kelljen dolgozni, de legyen pénz” – Kovács Gergely útja a hobbigrafikától a hegyvidéki polgármesteri hivatal kapujáig

Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke, az ellenzék közös polgármester-jelöltje lett a XII. kerületben, miután egy belső pártvita után győztesen került ki az előválasztáson.

Kovács Gergely politikai karrierje több mint két évtizedes építkezés eredménye, annak ellenére, hogy kezdetben nem érdekelte a politika. A hagyományos politikusoktól eltérően, ma is inkább kísérletező hobbigrafikusként ismert, jelenleg pedig a főváros egyik leggazdagabb kerületének ellenzéki polgármesterjelöltje. Baranyi Krisztina, ferencvárosi polgármester és a párt fővárosi listavezetője szerint Kovács 2019-es önkormányzati képviselői kezdetei óta jelentős változáson ment keresztül a politikai munkához való hozzáállásában.

Gyerekkorát a II. kerület elegáns részén töltötte, bár családi háttere átlagosnak mondható, mérnök édesapjával és pszichológus édesanyjával. A család a nyolcvanas évek elején költözött Békásmegyerről egy jobb környezetbe, hogy Kovács ne ott kezdje az iskolát. Édesapja az Uvatervnél és a Kartográfiai Vállalatnál dolgozott, édesanyja pedig a Lipótmezei Országos Ideg- és Elmegyógyintézetben. Kovács édesanyja később magánpraxisban fogadta a pácienseket, ami a fiatal Kovács számára szürreális időszak volt.

A politikus a budai II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban érettségizett, ahol korábban Pokorni Zoltán, a leköszönő hegyvidéki polgármester is tanult. Édesanyja kapcsolatain keresztül már korán találkozott a politikával, de Kovács Gergelyt ez nem vonzotta a pártpolitikához. Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde után annyira kiábrándult, hogy 2010-ben nem is ment el szavazni.

Szegeden, ahol közgazdasági programozó matematikus szakon tanult, az underground szubkultúra részeként ismerkedett meg Döme Zsuzsanna Suzival, az MKKP későbbi társelnökével. A szegedi egyetemi közösség volt az, ahol a Kétfarkú Kutya Párt megalapozódott. Kovács több szakot is kipróbált, de végül egyetemi végzettséget nem szerzett. Terdik Roland, a párt kommunikációs igazgatója és egykori lakótársa szerint Kovács már akkor is szeretett a számítógépekkel foglalkozni és vicces dolgokat szerkeszteni, ami később a párt matricáin is megmutatkozott.