Peking robotkutyákat képez ki terepharcra

A kínai hadsereg a legutóbbi, Kambodzsával közös hadgyakorlaton mutatta be az új, automata fegyverrel felszerelt mechanikus kutya és egy hasonlóan felfegyverzett quadcopter prototípusát.

A The Guardian beszámolója szerint a hadgyakorlaton bemutatott quadcopter a városi harci műveletek új eszközeként szolgálhat, mivel képes helyettesíteni az embereket a felderítésben, az ellenség azonosításában és a célpontra történő lecsapásban is. Csen Vej, egy kínai katona szerint ez jelentős előrelépést jelenthet a hadviselés terén.

A robotkutyák ára 1600 dollárnál kezdődik a kínai Unitree cég honlapja szerint, de a vállalat tagadja, hogy közvetlenül értékesítene a kínai hadseregnek, és nem tudják, hogyan szerezte be a hadsereg a robotokat.

A robotkutya archetípusát a Boston Dynamics fejlesztette ki, amely korábban a Google leányvállalata volt és régóta kapcsolatban áll az amerikai hadsereggel. A BigDog névre keresztelt eredeti négylábú robotot is a hadsereg számára fejlesztették ki, de a Boston Dynamics hivatalosan mindig is kerülte technológiájának aktív fegyverként való felhasználását.

Marc Raibert, a Boston Dynamics alapítója szerint világszerte nagyjából 1500 "Spot" nevű kutya található, és az utóbbi időben új robotcégek is megjelentek a piacon, amelyek egyre több robotot gyártanak. Ennek eredményeképpen, bár a Boston Dynamics elzárkózik technológiájának fegyverré alakításától, a hadseregek és bűnüldöző szervezetek már saját fegyveres robotokat szereznek be.

A robotrendszerek jelenleg még nem autonómok, a kínai robotkutyát például kézi eszközzel irányítják.