Kína Tajvan függetlenségével kapcsolatos fenyegetése

A kínai védelmi miniszter, Tung Csün figyelmeztetése szerint Kína szétzúz mindenkit, aki Tajvan függetlenségét támogatja. A Sangri-la Párbeszéd biztonságpolitikai fórumon elhangzott beszédében Tung hangsúlyozta, hogy a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg határozottan és erőteljesen fog fellépni a sziget függetlenségének megakadályozása érdekében.

A védelmi miniszter kritikával illette az Egyesült Államokat is, amiért fegyvereket ad el Tajvannak, és ezzel aláássa az „egy Kína” elvet. Tung szerint külső erők hamisítják a Tajvannal kapcsolatos törvényeket, fegyvereket adnak el a szigetnek és illegálisan hivatalos kapcsolatokat tartanak fenn, amelyek "rosszindulatú szándékokat" tükröznek és veszélybe sodorják Tajvant.

A miniszter hozzátette, hogy Kína elkötelezett a békés újraegyesítés mellett, de ezt a lehetőséget a tajvani függetlenségi erők fenyegetik. Tung észrevételeit egy héttel azután tette, hogy Kína befejezte a Tajvan körüli nagyszabású hadgyakorlatokat, amelyek válaszul szolgáltak Tajvan új elnökének, Laj Csingnek a beiktatására.

A Tajvani-szoroson átívelő feszültség fokozódott, miután Laj Demokratikus Haladó Pártja megnyerte az elnökválasztást, és Laj május 20-án tette le az elnöki esküt. Beiktatási beszédében arra szólította fel Pekinget, hogy hagyjon fel a politikai és katonai megfélemlítéssel. A kínai kormány a DPP-t szeparatista szervezetnek tekinti, és fenyegetőzött azzal, hogy megszállja Tajvant, ha a párt hivatalos lépéseket tenne a függetlenség irányába.

A Shangri-La párbeszéd keretében Tung Csün amerikai kollégájával, Lloyd Austinnal is találkozott, és a háromnapos konferencián a világ minden tájáról érkező miniszterek, katonai tisztviselők és szakértők vitatták meg a világ problémás kérdéseit és fenyegetéseit.