Egyetemi tanári kinevezést kapott Karikó Katalin

Sulyok Tamás köztársasági elnök pénteki határozatával egyetemi tanárrá nevezte ki Karikó Katalint, a Nobel-díjas biokémikust, aki a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának professzoraként folytatja munkáját.

A Magyar Közlönyben közzétett információk szerint a kinevezés 2024. június 1. napjával lép érvénybe, a kultúráért és innovációért felelős miniszter javaslatára, a fenntartóval egyetértésben. Karikó Katalin 2021 óta töltötte be a kutatóprofesszori pozíciót a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), ahol 1982-ben doktorált biokémiából.

Karikó Katalin a világhírű mRNS-kutatás terén szerzett elismerést, és több mint négy évtizede az RNS-alapú mechanizmusok kutatására összpontosít. Az általa és kutatótársával, Drew Weissmannal kifejlesztett nukleozid-módosított uridineket tartalmazó mRNS-szabadalmat a SARS-CoV-2 elleni vakcinákban is alkalmazták.

Karikó Katalin tudományos és társadalmi elismeréseit több mint száz kitüntetés, valamint a 2023. évi fiziológiai és orvosi Nobel-díj is igazolja. Tizennyolc egyetem díszdoktoraként és tíz akadémia, köztük az MTA tagjaként is elismerték munkásságát.

Az egyetemi tanári kinevezésre az SZTE Szenátusának egyhangú kezdeményezésére került sor, Sulyok Tamás köztársasági elnök a Kulturális és Innovációs Miniszter felterjesztésére hozta meg a döntést. Karikó Katalin ebben a minőségben az SZTE Természettudományi és Informatikai Karának professzoraként tevékenykedik tovább.