Ezért engedte meg Joe Biden, hogy Ukrajna amerikai fegyverekkel támadjon orosz területeket

Az amerikai elnök, Joe Biden engedélyezte, hogy Ukrajna az Egyesült Államok által szállított fegyverekkel csapást mérjen oroszországi célpontokra, de csak Harkiv régió közelében. Ez a döntés jelentős változást jelent az amerikai politikában, és a szövetségesek nyomására történt meg. Az engedélyezés eredményeképpen Ukrajna képes lesz amerikai fegyvereket használni a Harkiv felé tartó orosz rakéták lelövésére és a város közelében, az orosz határon túl állomásozó csapatok, valamint az ukrán terület felé támadásra induló orosz bombázók támadására.

Az oroszok a harkivi régióban előnyre tettek szert egy meglepetésszerű offenzíva eredményeként. Az amerikai tisztviselők szerint az új politika nem tiltja meg Ukrajnának, hogy lelőjön egy orosz repülőgépet orosz föld felett, ha az Ukrajnát támadja.

Németország is csatlakozott az Egyesült Államokhoz, és engedélyezte Ukrajnának, hogy az általuk szállított nagy hatótávolságú fegyverekkel támadjon orosz földön lévő célpontokat. Mindkét ország azonban korlátozza az ukrán felet abban, hogy csak a harkivi régóval határos orosz területet támadhatja.

A Fehér Ház szerint a döntés lehetővé teszi az ukránok számára, hogy megelőző csapást mérjenek, ha bizonyítékot látnak egy támadás előkészületeire, vagy válaszul egy Harkiv környékét érő orosz tüzérségi támadásra. Eddig Biden elutasította, hogy Ukrajna amerikai gyártmányú fegyvereket használjon Ukrajna határain kívül, mondván, hogy minden orosz területre irányuló támadás a „harmadik világháború elkerülésére” szóló megbízatásának megsértését kockáztatja.

A változás a színfalak mögötti intenzív megbeszélések eredménye, amelyek gyorsultak, miután Oroszország jelentős támadást indított Harkiv ellen. Az ukránok arra kérték Bident, hogy oldja fel az orosz területre való átlövésekra vonatkozó korlátozásokat, mivel az oroszok a határon belülről lőtték a Harkiv környéki civil területeket.

A döntés előtt Antony Blinken külügyminiszter nyilvánosan nyitva hagyta annak lehetőségét, hogy a Biden-kormányzat kiigazíthatja álláspontját az amerikai fegyverek orosz határon túlnyúló használatáról. A NATO leköszönő vezetője, Jens Stoltenberg és más szövetségesek nyomást gyakoroltak Bidenre, hogy engedélyezze Ukrajnának a határ orosz oldalán lévő tüzérségi és rakétavetők, valamint vezetési pontok megsemmisítését.

Amerikai tisztviselők szerint az orosz fenyegetések, beleértve a nukleáris eszkalációt is, egyre üresebbnek tűnnek. Oroszország soha nem vállalta a kockázatot, hogy megtámadja az Ukrajna felé haladó fegyverszállítmányokat, és Putyin elnök elkerülte a közvetlen konfliktust a nyugati szövetséggel. Az eszkalációval kapcsolatos félelmek túlzóaknak tűnnek.