Jevgenyij Prigozsin bronzszobrának felavatása Szentpéterváron

Szentpéterváron, a Porohovszkij temetőben felavatták Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport alapítójának bronzszobrát. A szobor mellén három Oroszország Hőse kitüntetés látható, és a temetőt kamerarendszer őrzi.

Június 1-jén, Jevgenyij Prigozsin születésnapján került sor a bronzszobor ünnepélyes felavatására. A Meduza összeállítása szerint a sír környékét szigorú biztonsági intézkedések jellemzik, és a területet alaposan bekamerázták. A szobor-Prigozsin mellét három darab Oroszország Hőse kitüntetés díszíti, amelyek jelképezik az elismerést, amit életében kapott.

Az emlékművet sokan felkeresik, köztük egykori wagneres katonák is, akik a főnök emléke előtt tisztelegnek. Prigozsin korábban Vlagyimir Putyin bizalmasaként volt ismert, és a Wagner csoportot is ő alapította. Tavaly júniusban rövid életű lázadást szított Oroszországban, majd augusztus végén tragikus körülmények között vesztette életét, amikor a repülőgép, amelyen utazott, felrobbant és lezuhant.

Ha Prigozsin túlélte volna a balesetet, idén ünnepelte volna 63. születésnapját. A szoboravatás így posztumusz tiszteletadás is egyben, amely megörökíti az ő emlékét.

Steven Seagal, aki ismert Putyin-szimpátiájáról, és aki 2016 óta orosz állampolgár, nemrégiben a Kremlben átvett egy kitüntetést az orosz elnöktől. A díjat azon a címen kapta, hogy segítette a nemzetközi kulturális és humanitárius együttműködést. Seagal a kitüntetés átvételekor erős kijelentéseket tett Ukrajnával kapcsolatban, amikor arról beszélt, hogy az ország korábban a szervkereskedelemről, gyermek-szexkereskedelemről és a nácizmusról volt híres. A színész szerint az orosz-ukrán konfliktus nemcsak a két országra korlátozódik, hanem az egész világot fenyegeti a harmadik világháború veszélye.

Seagal a Krím Oroszországhoz csatolása mellett kiállásáért kapta meg az orosz állampolgárságot, amiért válaszul öt évre kitiltották Ukrajnából. Tavaly megkapta a Barátságért rendet, ugyanazt a kitüntetést, amit 2021 decemberében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is megkapott.