Így szavazhatunk külföldön az EP-választáson

A jövő vasárnapi európai parlamenti választáson több mint 21 ezren voksolhatnak Magyarország 147 külképviseletének egyikén, az EU tagállamaiban eltérő szabályozások alapján, hogy a külföldön élő állampolgárok szavazhatnak-e a hazai listákra, és ha igen, akkor ezt megtehetik-e a külképviseleteken.

Az Európai Parlament Kutatószolgálatának összesítése szerint az EU-ban négyféle módon szavazhatnak azok, akik külföldön élnek: levélben, külképviseleti voksolással, e-szavazással és megbízott útján történő szavazással. A 27 tagállamból négy olyan ország van, ahol a külföldön tartózkodó állampolgárok nem szavazhatnak a választás napján, ezek Csehország, Írország, Málta és Szlovákia.

A nagykövetségen vagy konzulátuson történő szavazásra 19 tagországban van lehetőség, köztük Belgiumban, Bulgáriában, Cipruson és további számos országban. Tizennégy országban, mint például Ausztriában, Belgiumban és Magyarországon is, levélben lehet szavazni. Belgiumban, Észtországban, Finnországban és több más országban is létezik a levélben és a külképviseleten történő szavazás intézménye is.

Az internetes szavazásra Észtországban van lehetőség, míg Belgiumban, Franciaországban és Hollandiában a választópolgárok meghatalmazott útján is voksolhatnak. Bulgária és Olaszország esetében csak egy másik uniós országban élő választópolgár szavazhat a külképviseleteken.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a péntek délutáni határidőig 21 515-en vetették fel magukat a külképviseleti névjegyzékbe, a legtöbben Londonban, Hágában, Brüsszelben és Münchenben kívánnak szavazni. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok közül mintegy 127 ezer szerepel a levélben szavazók jegyzékében, és már 26 392 levélszavazat érkezett be a külképviseleteken keresztül, illetve az NVI-hez.

A nyaralási szokások változása miatt Brüsszel és München, ahol a magyarok is szavazhatnak, idén nyáron a Chase Travel adatai szerint a leggyorsabban növekvő európai városi célpontok közé tartoznak. A belga és a német városokba irányuló költések év/év alapon 73, illetve 63 százalékos növekedést mutatnak. Ez azt jelentheti, hogy a külképviseleteken történő szavazásra jelentkezők száma is növekedhet a következő választásokon.

: Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat. : Bloomberg által közölt Chase Travel adatok.