II. Erzsébet királynő koronázása: 71 évvel ezelőtti események

71 évvel ezelőtt, egy esős napon koronázták meg II. Erzsébetet, ami nemcsak az Egyesült Királyságban, hanem világszerte is jelentős esemény volt. A koronázás különlegessége, hogy először közvetítették élőben a televízióban, ami sokakat ösztönzött arra, hogy beruházzanak egy ilyen készülékre.

A Netflix "Korona" című sorozatának köszönhetően sokan ismerik II. Erzsébet királynő változatos életútját. Kezdetben csupán egy volt az angol nemesek közül, de VIII. Eduárd király döntése, hogy inkább a kétszeresen elvált Wallis Simpsonnal legyen boldog, mintsem uralkodjon, Erzsébet életét is megváltoztatta. Eduárd lemondása után öccse, VI. György lépett a trónra, így Erzsébetből a trónörökössé vált.

1952-ben, VI. György király halála után Erzsébetből II. Erzsébet királynő lett. A koronázásra nagy előkészületek történtek, még a meteorológusokkal is egyeztettek, hogy kedvező legyen az időjárás, de Anglia esős időjárása ezen a napon sem változott.

A koronázás napja óriási esemény volt, és jelentősége abban rejlett, hogy ez volt az első ilyen ceremónia, amit élőben közvetítettek a televízióban. Ez az új technológia akkoriban még újdonságnak számított, és sok brit állampolgár éppen emiatt döntött úgy, hogy beszerez egy televíziót, hogy részese lehessen a történelmi pillanatnak. A Westminster-apátságban zajló ceremóniát – a kenet és az úrvacsora kivételével – először közvetítették a televízióban, és csak az Egyesült Királyságban 27 millióan követték élőben.

II. Erzsébet királynő hetvenéves uralkodásával bevonult a történelembe, és 2022-ben bekövetkező halála óta is a brit királyi család legkedveltebb tagjai közé tartozik. Karizmatikus személyisége, humoros megszólalásai és kötelességtudata kivívta a kellő tiszteletet, így nem túlzás kijelenteni, hogy 2022. szeptember 8-án, miután a Buckingham-palota megerősítette a halálhírt, egy egész világ gyászba borult.

A királynő elődje, édesapja, VI. György 15 év uralkodás után 56 évesen hunyt el. Trónörökös lánya ebben az időben viszont már gyakran képviselte őt különböző nyilvános eseményeken. 1952. január 31-én, ugyan orvosai ezt nem tanácsolták, a király kikísérte gyermekét – aki Kenyán keresztül Ausztráliába utazott – a londoni repülőtérre. Február 6-án reggel pedig a Sandringham-birtokon lévő hálószobájában találták holtan. Attól a pillanattól kezdve a hatalom II. Erzsébetre szállt, akinek azonnal haza kellett utaznia. Apja halála annyira váratlanul érte, hogy még fekete ruhát sem vitt magával, így azt hazafele menet kellett beszereznie. Azóta a protokoll részét képezi, hogy nagyobb utak esetén a királyi család tagjainak fekete ruhát kell vinniük magukkal vész esetére.

II. Erzsébet megkoronázására viszont csak 1953. június 2-án, azaz ma 71 éve kerítettek sort. A szertartást akképp bonyolították le, ahogy azt Mária királyné még a halála előtt kérte. Még a koronázási ruháját is az ő utasítására hímezték a Nemzetközösség országainak virágos emblémáival.