Győri hívek támogatását fejezték ki Benkovich Ferenc atya mellett

Harminchét év óta nem látott tömeg gyűlt össze a győri Szentlélek Templomban vasárnap, hogy támogatásukat fejezzék ki Benkovich Ferenc atya mellett, akinek nyugdíjazása vált közbeszédtémmá. A hívek százai vettek részt az úrnapi szentmisén és körmeneten, amelyet a napokban nyugdíjazásra ítélt pap celebrált.

A templomot megtöltő tömeg jelenlétükkel a pap nyugdíjazása elleni tiltakozásukat fejezték ki, amit egy héttel korábban keringő körlevél is sugallt. A levél arra buzdította a híveket, hogy minél többen vegyenek részt a vasárnapi szentmisén és körmeneten.

Benkovich Ferenc, aki a nyolcvanas években építette fel a Szentlélek Templomot és azóta is annak plébánosa, Győr egyik legismertebb katolikus papja. Nevéhez fűződik többek között az Apor-iskola és óvoda, a Szent Anna és a győrújbaráti idősotthon, valamint a lelkigyakorlatos ház és a nyugdíjas papok otthona létrehozása. Emellett ő építette fel a Kun Béla lakótelepen a hívő közösséget, akik most kiállnak mellette, és városszerte megdöbbenést váltott ki a nyugdíjazásának híre.

A 77 éves Benkovich Ferenc már túllépte az egyház által meghatározott nyugdíjazási korhatárt, így püspöke, Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, jogosult őt nyugdíjba helyezni. A pap azonban továbbra is aktív, nemrég még a Szent Anna nyugdíjasotthon bővítéséről tárgyalt a győri polgármesterrel. Jelenleg úgy tűnik, augusztus 1-jéig el kell hagynia a Szentlélek Plébániát.

A hívek nyílt levelet írtak Veres András megyéspüspöknek, és a vasárnapi istentisztelet előtt terjedt el a hír, hogy képviselőik levelet fognak írni Ferenc pápának, a nunciusnak és Erdő Péter bíborosnak is. A levelek mellé a hívek több mint kétezer támogató aláírását is csatolják, amelyeket emailben és postán is elküldenek.

Az egyházmegye a Telexnek néhány napja válaszolt, hogy a papi és diakónusszentelés után, június 15-e után hirdetik ki a dispozíciókat.

A vasárnapi misén Benkovich Ferenc nem beszélt saját helyzetéről, csupán megjegyezte, hogy ritkán látott ilyen szép és ünneplő tömeget a harminchét év alatt. Prédikációjában a szeretet összekötő erejéről és Krisztus kenyere, valamint vére jelentőségéről beszélt.