Friss vagy fagyasztott zöldségek – Melyik a táplálóbb?

A gyümölcsök és zöldségek nélkülözhetetlenek az egészséges táplálkozásban, de vajon a friss termékek pótlására megfelelőek-e a fagyasztott vagy konzervált változatok? A Science Alert kutatása szerint a fagyasztott zöldségek bizonyos tápanyagokban akár gazdagabbak is lehetnek, mint friss társaik.

A friss zöldségek és gyümölcsök tápanyagtartalma az idő múlásával csökkenhet, mivel a termelőtől a fogyasztóig tartó út során eltelt idő alatt veszíthetnek értékes vitaminjaikból és ásványi anyagaikból. Ezzel szemben a fagyasztott zöldségek esetében a C- és E-vitamin szintje magasabb lehet, mivel a betakarítást követően gyorsan lefagyasztásra kerülnek, ami megőrzi ezeket a tápanyagokat.

A fagyasztott termékekben az ásványi anyagok, mint a kalcium, a vas és a magnézium, szintje hasonlatos marad a friss zöldségekéhez. Emellett a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök előnye, hogy segíthetnek csökkenteni az élelmiszer-pazarlást, mivel pontosabban kiszámítható, mennyit fogyasztunk belőlük.

A fagyasztás előtti gyors blansírozás, amikor az ételt rövid időre forrásban lévő vízbe merítik vagy párolják, javíthatja a termékek biztonságát és minőségét. Azonban fontos megjegyezni, hogy a fagyasztott zöldségek nem megfelelőek salátákhoz, de sülve vagy párolva kiválóan fogyaszthatók.

A konzervált zöldségek és gyümölcsök sem tekinthetők rossz pótlásnak, bár a főzési folyamat során a hőérzékeny tápanyagok, mint például a C-vitamin szintje csökkenhet. Az erjedési folyamat azonban, ezt leszámítva, nagyrészt megőrzi a friss termékekben található vitaminokat és ásványi anyagokat.