Gazdag gyerekek náci jelszavakat skandálnak Sylt szigetén

Németországban nagy felháborodást váltott ki egy videó, amelyen gazdag szülők gyerekei idegenellenes jelszavakat skandálnak Sylt szigetén egy szórakozóhelyen. Olaf Scholz szövetségi kancellár és Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter is elítélte az esetet.

Május 23-a óta terjed az interneten az a 15 másodperces videó, amelyen fiatalok skandálják, hogy „Németország a németeké, külföldiek, takarodjatok!”, miközben egyikük Hitler-bajuszt imitál. A felvétel a „Pony” nevű kampeni klubban készült, ahol a tulajdonosok szerint nem vették észre a történteket. A helyi rendőrség több hasonló incidensről is értesült a szigeten.

A videó kapcsán vita robbant ki a jómódú fiatalok társadalomfelettiség-tudatáról és arról, hogy a gazdagság milyen hatással lehet az értékek relativizálására. Németországban a lakosság közel harminc százalékának van bevándorlói háttere, ami kiemeli a bevándorlók társadalmi jelentőségét.

Wolfgang Albrecht professzor szerint a gazdagság romboló hatásai mentális és pszichés instabilitásban nyilvánulhatnak meg, amelyek a gyerekek nevelésében mutatkozó hiányosságokra vezethetők vissza. Pia Lamberty szociálpszichológus hozzátette, hogy a normarendszer ingatagsága és a rasszizmus, antiszemitizmus elfogadhatatlanságának csökkenése szélsőjobboldali és idegengyűlölő nézetek megjelenéséhez vezethet.

Sylt szigetén, különösen Kampen városában, a gazdagok és híresek gyakran tartózkodnak, ami magas árakat és egy elkülönülő társadalmi réteg kialakulását eredményezte. A helyiek tiltakoznak a megbélyegzés ellen, és a „Pony” diszkó üzemeltetői halálos fenyegetéseket kaptak az incidens óta. Kampen polgármestere szerint a mulatozó fiataloknak nincs köze a faluhoz vagy a szigethez. Az eset nyomán több érintett elveszítette az állását, és egyetemi eljárás is indult egy hallgató kizárásáról.