A világ legmélyebb tavai

Budapest egyik kedvenc pihenőhelye, a Feneketlen-tó neve megtévesztő lehet, hiszen legmélyebb pontja mindössze 4-5 méterre található. Ezzel szemben a világ számos pontján találhatók olyan állóvizek, amelyek mélysége több száz méterre nyúlik le. Az Interesting Engineering összegyűjtötte a legmélyebb tavakat.

A mélységi lista élén a Szibéria büszkesége, a Bajkál-tó áll, melynek legmélyebb pontja 1642 méter mélyen helyezkedik el. A tó körülbelül 25 millió éves, és több édesvizet tartalmaz, mint bármely más tó a világon, ami a felszíni édesvízkészlet körülbelül 20%-át teszi ki.

A Bajkál-tó 27 szigetet foglal magába, ezen belül az Olhon sziget területe nagyjából 730 négyzetkilométer, ami kicsivel nagyobb Budapestnél.

Afrikában található a Tanganyika-tó is, amely négy országon – Burundin, a Kongói Demokratikus Köztársaságon, Tanzánián és Zambián – átívelve, 1470 méter mélységgel büszkélkedhet.

Végül említést érdemel a Kaszpi-tenger, amely valójában egy 1025 méter mély tó, és öt ország – Oroszország, Kazahsztán, Türkmenisztán, Irán és Azerbajdzsán – osztozik rajta. Területe megközelítőleg akkora, mint Japáné, vagyis 370 ezer négyzetkilométer, ami körülbelül négyszerese Magyarország területének.