Észak-Korea szemetet szállító léggömbökkel provokálja Dél-Koreát

Észak-Korea több száz, különféle hulladékokkal, köztük cigarettacsikkekkel, használt elemekkel és állati ürülékkel megtöltött léggömböt küldött át a határon Dél-Korea felé, amit a dél-koreai hadsereg és a vezérkari főnök is megerősített.

A dél-koreai vezérkari főnök szerint az akció kedden kezdődött, és azóta mintegy 900 léggömböt bocsátottak fel, amelyek közül korábban mintegy 260-at azonosítottak, tele hulladékkal. Szombat este óta újabb hullám indult, és mintegy 600 léggömböt azonosítottak, amelyek óránként 20-50 darabos csoportokban mozogtak a levegőben.

A léggömbök Dél-Korea északi tartományaira, köztük a fővárosra, Szöulra és a szomszédos Gyeonggi régióra szálltak le, ahol a dél-koreai lakosság közel fele él. A dél-koreai egyesítési minisztérium pénteken figyelmeztetett, hogy ellenintézkedéseket fognak hozni, ha Észak-Korea nem hagy fel ezekkel az "irracionális provokációkkal". A léggömböket további tartományokban, mint például Csungcsong és Gyeongsang tartományokban is észlelték, utóbbi a fővárostól több mint 300 kilométerre délre található.

A vasárnapi tájékoztatás szerint a legutóbbi akció során a léggömbökben talált hulladék között voltak cigarettacsikkek, papír- és ruhadarabok, valamint műanyag hulladék, de veszélyes anyagokat nem találtak. A hatóságok arra figyelmeztettek, hogy a határmenti területeken élők ne érjenek hozzá a csomagok tartalmához, mivel a zuhanó zsákok komoly sérüléseket és károkat okozhatnak.

A két Koreát elválasztó tűzszüneti megállapodás 1953-ban jött létre, de békeszerződést a mai napig nem kötöttek, így jogilag még mindig hadban állnak egymással. Dél-Korea közölte, hogy hadserege a rendőrséggel, a helyi önkormányzattal, a biztonsági minisztériummal és az ENSZ parancsnokságával együttműködve dolgozik a léggömbök és a törmelékek biztonságos begyűjtésén.

Észak-Korea már ötödik napja zavarni próbálja a GPS navigációs rendszert is. Időközben Kim Kangil, az észak-koreai védelmi miniszter helyettese bejelentette, hogy felhagynak az akcióval, de fenyegetést fogalmazott meg, hogy újraindítják, amennyiben Dél-Korea felől légi úton újabb, a phenjani vezetést bíráló röplapok érkeznének. „Dél-Koreának elegendő tapasztalata van már abban, mennyire kellemetlen, és mekkora erőfeszítést igényel a szemét felszedése, miután Észak-Korea 3500 léggömb segítségével 15 tonnát küldött belőle” - tette hozzá a KCNA állami hírügynökség szerint.