Észak-Korea leállítja a trágyával töltött léggömbök küldését Dél-Koreába

Észak-Korea vasárnap bejelentette, hogy abbahagyja a szeméttel és trágyával teli léggömbök küldését Dél-Koreába, de hangsúlyozta, hogy ezek a lépések hatékonyak voltak a dél-koreai aktivisták által küldött propagandával szemben. Azonban a dél-koreai vezérkari főnök szerint az akció keddi kezdete óta mintegy 900 léggömböt bocsátottak fel az északi agresszor.

A phenjani rezsim válaszlépésként kezdte el a léggömbök küldését, válaszul a dél-koreai aktivisták által átküldött röplapokra, amelyek Phenjan elleni üzeneteket tartalmaztak. Az észak-koreaiak szerint a léggömbök csak ellenintézkedések voltak, amelyeket a dél-koreai aktivisták hasonló módszereire válaszul alkalmaztak.

A dél-koreai hadsereg összegyűjtötte és megvizsgálja azokat a tárgyakat, amelyeket a léggömbök szállítottak, köztük szemetet, műanyag palackokat, elemeket, akkumulátorokat, cipődarabokat és trágyát. A léggömbök a dél-koreai fővárosban, Szöulban, valamint a szomszédos Gyeonggi térségben szálltak le, ahol Dél-Korea lakosságának közel fele él.

Szöul figyelmeztetett, hogy erős ellenintézkedéseket fog hozni, ha Észak-Korea nem hagy fel a léggömbök küldésével, mivel ezek a cselekedetek ellentétesek a koreai háborút lezáró fegyverszüneti megállapodással. A Yonhap dél-koreai hírügynökség kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva közölte, hogy válaszlépésként akár újra is indíthatnák a hangosbemondókat a határon az észak-koreai vezetést bíráló szövegek beolvasásával. Ez utóbbi intézkedést 2018-ban függesztették fel az akkori kölcsönös közeledés jegyében.

A legutóbbi akció során a léggömbökben szemét, cigarettacsikk, papír- és ruhadarabok, valamint műanyag hulladék volt. A dél-koreai hatóságok felszólították a határmenti területen élőket, hogy semmilyen körülmények között ne érjenek hozzá a csomagok tartalmához, illetve arra figyelmeztettek, hogy a zuhanó zsákok komoly sérüléseket és károkat okozhatnak.

A dél-koreai vezérkar szerint szemetet szállító léggömbökön kívül Észak-Korea már ötödik napja próbálja zavarni a GPS navigációs rendszert. Időközben Kim Kangil, az észak-koreai védelmi miniszter helyettese bejelentette, hogy felhagynak az akcióval, amelyet azonban újraindítanak, amennyiben Dél-Korea felől légi úton újabb, a phenjani vezetést bíráló röplapok érkeznének.

Dél-Koreának elegendő tapasztalata van már abban, mennyire kellemetlen, és mekkora erőfeszítést igényel a szemét felszedése, miután Észak-Korea 3500 léggömb segítségével 15 tonnát küldött belőle

– tette hozzá Kim Kangil, akit a KCNA állami hírügynökség idézett.

Az 1953-ban lezárt koreai háború tűzszüneti megállapodással ért véget, a két ország azonban a mai napig nem kötött békeszerződést, így technikailag több mint hetven éve hadban áll egymással. A feszültség tovább fokozódott, miután Dél-Korea bejelentette, hogy felfüggeszti az Észak-Koreával 2018-ban kötött, a katonai feszültség enyhítéséről szóló megállapodás minden pontját. A dél-koreai nemzetbiztonsági tanács szerint a felfüggesztés érvényben marad mindaddig, amíg helyre nem áll a két ország között a kölcsönös bizalom. Az első észak-koreai katonai műhold Föld körüli pályára állítása miatt Szöul részlegesen már tavaly ősszel felfüggesztette a megállapodást, ami például a DMZ feletti repüléstilalom megszüntetését jelentette. Phenjan válaszul akkor azonnali hatállyal visszaállította az összes olyan katonai intézkedését, amely a megállapodás előtt érvényben volt, azóta pedig katonai egységeket, fegyveres megfigyelőállásokat telepített, és hadgyakorlatokat tartott a DMZ-ben.