Gyerekek halnak éhen a Gázai övezetben

Ami Rafahban történik, katasztrófa a gyerekek számára, rengetegen szenvednek akut alultápláltságban.

A Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városában a gyermekhalandóság drámai mértékben nőtt az izraeli csapatok támadásai és az elakadt segélyszállítmányok miatt. A Guardian beszámolója szerint a harcok következtében olyan mértékben fokozódott az éhínség, hogy gyerekek halnak meg akut alultápláltság következtében.

Egy konkrét esetként a lap Fayiz Abu Ataya nevű, héthónapos korában elhunyt gyermek tragédiáját említi, aki az embertelen körülmények és az éhezés áldozata lett. A Gázai övezetben a helyzet tovább romlik, a Guardian információi szerint legalább harminc alultápláltságban szenvedő gyermek halálát regisztrálták, főként az északi részen, ahol az élelmiszer- és orvosi ellátás hiánya a legégetőbb volt.

Jonathan Crickx, az Unicef palesztinai kommunikációs vezetője szerint a rafahi helyzet különösen vészes a gyerekek számára. Hangsúlyozta, hogy ha az alultáplált gyerekek kezelésére használt élelmet nem lehet kiosztani, több mint háromezer gyermek gyógyulása kerülhet veszélybe.

Az ENSZ adatai alapján a Gázába küldött humanitárius segélyszállítmányok május 7-i hadművelet kezdete óta összességében kétharmadával csökkentek. A kevés bejutó segély nagy részét északra szállítják, ami enyhülést hozott az ottani válságban, de a déli területeken tovább romlott a helyzet.