A British Museum rejtélyes műtárgylopásai

A világ egyik leghíresebb múzeumából, a British Museumból több mint ezer műtárgyat loptak el észrevétlenül. A lopásokat csak évekkel később fedezték fel, amikor egy dán régiségkereskedő észrevette, hogy a múzeum drágakőgyűjteményének darabjai megjelennek az eBayen.

A múzeum két évig nem hitt egy műgyűjtőnek, aki arról tájékoztatta őket, hogy a gyűjtemény darabjai az eBayen bukkannak fel. Két év nyomozás után elfogadták, hogy belső személy állhat a lopások mögött, és bejelentették, hogy 1500-1800 drágakő hiányzik a leltárból. A tettest egy dán régiségkereskedő, Ittai Gradel buktatta le, aki különleges megfigyelőképességével ismerte fel az ellopott műtárgyakat. A brit rendőrség és az FBI közösen próbálja felkutatni az elveszett tárgyakat, és a múzeum polgári peres eljárást indított egy volt vezető kurátora ellen.

Gradel 2016-ban találkozott először egy gyanús hirdetéssel az eBayen, ahol egy Priaposzt ábrázoló kámeát kínáltak eladásra. A régiségkereskedő, aki különösen érdeklődik a figurákat vagy motívumokat tartalmazó drágakövek iránt, felismerte a kőben lévő ábrázolást egy korábbi British Museum katalógusból. A hirdetést azonban eltávolították, mielőtt megvásárolhatta volna.

Gradel négy évvel később, 2020-ban bukkant rá egy újabb nyomra, amikor egy drágakövekről szóló könyvben látott egy képet, amely egy Augustus római császárra hasonlító férfi ábrázolását mutatta egy drágakőn, amely a British Museum tulajdonában volt. Ezt összehasonlította egy korábban Malcolm Hay brit kereskedő által kínált olajzöld drágakővel. Hay értesítette a múzeumot, de a koronavírus-járvány miatt nem tudtak azonnal reagálni.

Gradel saját nyomozásba kezdett, és kapcsolatba lépett Rolf von Kiaerrel, aki eladta a követ Haynek. Kiaer elmondta, hogy az eBayen vásárolta a követ sultan1966-tól. Gradel átfésülte az összes tranzakciót és levelezést sultan1966-tal, és egy PayPal nyugtán talált egy másik nevet: Peter Higgs. Egy bathi galériatulajdonos megerősítette, hogy Higgs a British Museum egyik kurátora. Gradel a lakcím alapján is beazonosította Higgset, aki a múzeum kurátora volt.

Peter Higgs 1993 óta dolgozott a múzeumban, és 2021-ben előléptették a görög és római szekció megbízott vezetőjévé. Higgs több ellopott régiséget is segített felkutatni korábban, és a kormány "világhírű kurátornak" nevezte. Gradel 2021-ben jelezte a múzeumnak a Higgsszel kapcsolatos gyanúit, de a vezetőség nem reagált azonnal. Higgs megpróbálta félrevezetni a kollégáit azzal, hogy megváltoztatta a számítógépes nyilvántartásokat.

2021 decemberében egy szúrópróbaszerű ellenőrzés során kiderült, hogy több mint 300 műkincs hiányzik, és egy új kurátor felfedezte, hogy 1161 tárgy hiányzik a raktárból. Higgs megpróbálta késleltetni a jelentés következményeit, de a vizsgálódó kurátor az igazgatóig vitte az ügyet, aki értesítette a rendőrséget, és Higgset felfüggesztették.

A rendőrség házkutatást tartott Higgs munkahelyén és otthonában, és lefoglaltak tárgyakat, amelyek a múzeum gyűjteményéből származhattak. A múzeum szerint Higgs elsősorban a katalogizálatlan műtárgyakat lopott el, de hibázott, amikor egy leltárban szereplő tárgyat is elvitt. A múzeum szerint Higgs legalább 100 ezer fontot keresett a lopásai révén.

2023 júliusában Higgset kirúgták, és a rendőrség nyomoz, de még senkit sem tartóztattak le. A múzeum polgári peres eljárást indított Higgs ellen, aki tagadja a vádakat. Gradel szerint a múzeumnak nagy szolgálatot tett, és a múzeum új kötelezettségvállalást tett a gyűjtemények katalogizálására. Gradel visszaadta a múzeumnak a vásárolt drágaköveket, és arra bátorítja másokat is, hogy tegyék ugyanezt. A londoni felsőbíróság kötelezte a PayPalt, hogy hozza nyilvánosságra a Higgs eBay-fiókjaira vonatkozó adatokat.