Trump már fent van TikTokon, amit elnökként be akart tiltani

Donald Trump csatlakozott a TikTok-hoz, ami most nagyon jól jön a nyilvánvalóan kínai érdekeket szolgáló közösségi oldalnak, amely régóta, de az utóbbi hetekben fokozottan erős nyomás alatt van, ráadásul mindkét nagy párt részéről.

Trump is nyilván szeretné elérni a fiatal szavazókat a kampányban, és ezért szívesen ellentmond korábbi önmagának, amikor elnökként még a TikTok betiltása mellett érvelt. A TikTok bírósági úton küzd a létéért, miután Biden áprilisban aláírta azt a törvényt, amely arra kényszeríti tulajdonosát, a ByteDance-t, hogy egy éven belül adja el, különben kitiltják az amerikai alkalmazásboltokból. Azonban márciusban az amerikai képviselőház nagy többséggel elfogadta azt a törvényt, amely előírja a közösségi oldal kínai tulajdonosának, hogy a hatályba lépést követő 6 hónapon belül adja el az Egyesült Államokban működő, 170 millió felhasználóval rendelkező leányvállalatát egy amerikai cégnek.

Trump csatlakozása a TikTokhoz újabb győzelem a bajba jutott alkalmazás számára a Politico szerint, amelyhez februárban Joe Biden elnök kampánya is csatlakozott. Ez annak a jele, hogy egyik fél sem tudja megkerülni a 170 millió amerikai felhasználóval rendelkező alkalmazást. Trump elnökként nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva megpróbálta betiltani az alkalmazást az amerikai piacon, ezt a törekvést végül a szövetségi bíróságok megakadályozták.

Nemrégiben azonban megváltoztatta a véleményét, és ellenezni kezdte a TikTokról szóló, Biden által aláírt jogszabályt. Szerinte a ByteDance továbbra is nemzetbiztonsági fenyegetést jelent, de egy esetleges tiltás feldühítené a fiatal amerikaiakat, és segítené a Facebook tulajdonosát, a Metát, amely a 2021-es kapitóliumi zavargások után két évre kitoltotta a platformjáról.

„Sok jó és sok rossz van a TikTokon” - mondta Trump az év elején a CNBC-nek. „De ami nem tetszik, az az, hogy a TikTok nélkül a Facebook nagyobbá válhat, és én a Facebookot a média nagy részével együtt a nép ellenségének tartom”. Habár májusban 34-szeresen bűnösnek találták az ellene indított perben, Trumpot ez egy fikarcnyit sem ingatja meg abban, hogy induljon az elnökválasztáson. Ezt még akkor is megtenné, ha börtönben ülne, nyilatkozta nemrég.

Az első videóját egy UFC eseményen vesz részt szombat este Newarkban tette közzé, ahol a UFC vezérigazgatója, Dana White mutatja be. „A kampány minden területen zajlik” – mondta Trump egyik kampánytanácsadója a Politicónak. „Fontos, hogy több platformon és tudjuk megszólítani az embereket, és ez csak egy a sok közül. A TikTok a fiatalabb közönség felé hajlik”. Trump fia a múlt héten csatlakozott az alkalmazáshoz, videókat tett közzé a manhattani bíróságról, ahol Trumpot csütörtökön mind a 34 vádpontban elítélték üzleti nyilvántartások hamisítása miatt.

A TikTokot közel 170 millióan használják az Egyesült Államokban – egyelőre kevesebben, mint az Instagramot vagy a Facebookot, de elképesztően gyorsan növekszik a népszerűsége. Trump most már nagy ellenzője az országos TikTok-tilalomnak, mert szerinte ez a politika nem lenne népszerű az amerikai fiatalok körében, és amúgy is a Metának kedvezne. Az első videóján már több mint 34 millió megtekintés van, és vasárnap estére már több mint kétmillió követője volt. Az első videóját csupán 13 órája publikálta, de már több mint 33 millióan megtekintették, és követőinek száma már meghaladta a 2 milliót.

Kormányzása idején Donald Trump Kína-ellenes programjának a részét képezte a TikTok Egyesült Államokból való kitiltása végrehajtási rendelettel. A volt elnök a videómegosztó anyavállalatát, a ByteDance-t helyezte a Kínával szembeni amerikai feszültségek középpontjába. Az amerikai képviselőház egyébként idén márciusban szavazta meg az alkalmazás betiltását támogató törvényjavaslatot.